Rusija i Belorusija na OI u Parizu samo u pojedinačnim sportovima

by | dec 9, 2023 | Novosti | 0 comments

Rusija i Belorusija će moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu samo u pojedinačnoj konkurenciji dok reprezentacijama neće biti dozvoljeno da predstavljaju svoje države, saopštio je danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK) na zvaničnom sajtu.

Ruski i Beloruski sportisti se takmičiti kao neutralni, bez zastava, državnih oznaka i himni, ali neće moći da učestvuju oni sportisti koji su aktivno poržavali “rusku agresiju na Ukrajinu” ističe se u saopštenju MOK.

MOK je istakao i da je dozvola pojedincima da učestvuju na Igrama “poštovanje ljudskih prava”.

“Zaštita prava individualnih sportista da učestvuju na takmičenjima uprkos suspenziji njihovog državnog Olimpijskog komiteta je dobro uspostavljena praksa, poštujući ljudska prava”, piše u saopštenju MOK.

Do sad su se osmoro ruskih i troje beloruskih sportista obezbijedilo plasman na Igre u Parizu.

Rusija i Belorusija su diskvalifikovane iz sportskih takmičenja od februara 2022. godine i početka rata u Ukrajini. MOK je ove godine tražio način da vrati sportiste iz tih zemalja, a međunarodne sportske federacije tražile su od MOK da što prije primi ruske i beloruske sportiste pod neutralnom zastavom na Igre u Parizu.

MOK dodaje da je na rukovodećem tijelu svakog olimpijskog sporta da procijeni i primijeni neutralni status za individualne sportiste koji nisu aktivno podržavali rat i nisu angažovani u vojnim ili bezbijednosnim agencijama.

0 Comments

Submit a Comment