Infantilna amnezija

by | dec 4, 2023 | Svaštara | 0 comments

Većina ljudi se ne sjeća svog ranog detinjstva i tek od treće godine možemo da se prisjetimo nekih fragmeneta. Objašnjenje ovog fenomenana, koji se često naziva infantilna ili dečja amnezija je kompleksno i počinje kombinacijom specifičnih neuroloških i kognitivnih faktora, prenosi RT Balkan.

Tokom prve dvije godine života, sazrijeva cerebralni korteks, ali i hipokampus i oni su jako bitni za formiranje sjećanja. Zanimljivo je da neke događaje iz prvih godina života možemo da se sjetimo samo tokom ranog djetinjstva – djeca od dvije i po godine mogu lako da se prisjete nečeg što se dogodilo šest mjeseci ranije, ali ne mogu da se sjete istih događaja dvije godine kasnije.

Sjećanje “privlače” novi događaji u našim životima, kao što su velike radosti, traume ili situacije koji nas uče lekcijama. Djeca ne znaju šta je rutinsko u životu, a šta posebno i vrijedno pamćenja. Upravo zahvaljujući upečatljivim situacijama, kao što je na primjer rođenje brata ili sestre, bolje se razvija sposobnost razlikovanja nečeg što je svakodnevno od onog što je vrijedno da postane uspomena.

Psiholozi ističu da je za pamćenje takođe bitna svijest, odnosno slika o sebi, a mi je u prvim godinama života nemamo.

Početak pamćenja nerijetko se poklapa sa periodom kada počnemo da govorimo. Ovo neke istraživače navodi na zaključak da je potrebno da propričamo da bismo počeli da pamtimo. Drugi naučnici tvrde, da pričanje podstiče pamćenje, ali da nije neophodno za stvaranje uspomena – zaboravljena sjećanja lako se povrate nelingvističkim znacima, kao što su karakterističan miris ili melodija koja nas za čas vrati u djetinjstvo.

0 Comments

Submit a Comment