Zvjezdani tok koji prkosi očekivanjima

by | dec 3, 2023 | Svaštara | 0 comments

U udaljenom klasteru galaksija, udaljenom od Zemlje otprilike 300 miliona svjetlosnih godina, astronomi su naišli na ogromnu rijeku zvijezda koja teče međugalaktičkim prostorom. Otkriće koje je nazvano Giant Coma Stream proteže se preko 1,7 milijuna svjetlosnih godina, što ga čini najdužim zvjezdanim tokom ikada posmatranim izvan naše galaksije.

Astronomi su prosto nabasali na ovo otkriće, prema riječima astrofizičara Javier Román. “Slučajno smo naišli na taj divovski tok”, kaže Román.

Astronomi su se u početku fokusirali na proučavanje oreola zvijezda oko velikih galaksija unutar klastera Coma. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Astronomy & Astrophysics.

Simulacije koje su sproveli istraživači sugerišu da bi se struje poput Giant Coma Stream mogle formirati unutar galaktičkog klastera kao rezultat patuljaste galaksije koju su rastrgle gravitacione sile većih galaksija.

Implikacije otkrića protežu se izvan klastera Coma, nagovještavajući mogućnost sličnih struktura u drugim klasterima galaksija. (Izvor: Science Alert)

0 Comments

Submit a Comment