Otkriveno šta uzrokuje glavobolje i migrene

by | dec 2, 2023 | Svaštara | 0 comments

Nedavna studija sugeriše da bol u glavi izaziva zapravo bol u mišićima vrata. Uobičajene glavobolje povezane su sa bolovima u vratu, zaključili su naučnici iz Njemačke.

U okviru istraživanja učestvovalo je 50 pacijenata, a radiološkom metodom praćena su stanja u situacijama učestalih glavobolja i bolova u vratu.

Posebna pažnja je bila na trapezastim mišićima – paru velikih, trouglastih tkiva koje se protežu preko zadnjeg dijela vrata i ramena i vode do glave i lopatica.

Otkriveno je da oni koji pate od glavobolje i migrene tenzijskog tipa pokazuju veće opterećenje u tim mišićima vrata.

“Naši nalazi ukazuju na ulogu mišića vrata u patofiziologiji primarnih glavobolja”, rekao je dr Niko Solman.

U danima kada su učesnici patili od bolova u glavi i vratu, pokazao se i veći “pritisak” na vratu, što je sugerisalo da su mišići bili upaljeni.

To je navelo stručnjake da zaključe da upala mišića vrata, koja se razvija iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, povrede i stres, može biti povezana sa tenzijskom glavoboljom i migrenama.

“Tretmani usmereni na mišiće vrata dovode do istovremenog ublažavanja bolova u vratu i glavi”, ističe dr Solman.

Stručnjaci smatraju da neinvazivne opcije liječenja koje direktno ciljaju mjesto bola u mišićima vrata, kao što su masaža ili akupunktura, mogu biti veoma efikasne i bezbjednije od ljekova, piše Njujork post, prenosi RT Balkan.

0 Comments

Submit a Comment