Herš: Zalužni vodi mirovne pregovore s Rusima iza leđa Zelenskog i Bijele kuće

by | dec 2, 2023 | Novosti | 0 comments

Rusija i Ukrajina navodno vode tajne mirovne pregovore na liniji Gerasimov-Zalužni, uprkos protivljenjima predsjednika Volodimira Zelenskog i Bijele kuće, istakao je čuveni američki novinar Simor Herš, pozivajući se na anonimne američke zvaničnike.

Herš je, kako prenosi RT Balkan, naveo da se navodno raspravlja o mogućem fiksiranju granice duž sadašnje linije fronta uz rusko zadržavanje oslobođenih teritorija i Krima, dok bi se, sa druge strane, razmotrila opcija po kojoj bi Kijev mogao da uđe u NATO, ali pod uslovom da Alijansa neće na ukrajinskoj teritoriji stacionirati svoje trupe niti ofanzivno oružje.

“Američki zvaničnik je istakao da je Zelenskom stavljeno do znanja da to pitanje ne rješava on, već vojska, a da će pregovori biti nastavljeni sa njim ili bez njega. A ukoliko bude potrebno, biće mu plaćen put na Karibe”,  navodi Herš.

U pregovorima još uvijek ima mnogo pitanja za rješavanje, kaže jedan izvor, američki biznismen sa godinama iskustvo bavljenja ukrajinskim diplomatskim i vojnim pitanjima na visokom nivou u vladi, napominje Herš. Među njima su ona u vezi sa ratnim zločincima, pitanja državljanstva, odlaganja ubojnih sredstava i prekogranične ekonomije, kao i prepirke da se osigura “mir s čašću”, prema drugom izvoru.

Heršovi izvori su mu takođe rekli da je prošlomjesečni bombastični intervju u britanskom Fajnenšel tajmsu, u kojem je Zalužni priznao da je ukrajinska kontraofanziva zapala u “zastoj” i da neće biti “dubokog i lepog proboja”, “sređen” nakon što su Zalužni i Gerasimov razgovarali nekoliko puta.

Intervju i propratni tekst koje je Zalužni napisao, ukrajinski komandant je pažljivo orkestrirao da pošalje poruku ukrajinskoj vladi i “ludaku koji je uložio svoj život u političku i vojnu pobjedu” da žele da izađu iz toga, rekao je američki zvaničnik uključen u rane faze razgovora Zalužnog i Gerasimova.

“Poruka koja je poslata Zelenskom je da ćemo razgovarati sa Rusima sa vama ili bez vas i da će to biti vojni razgovori. Vaši susjedi su se zasitili vas, posebno Poljska i Mađarska, i žele da se njihove ukrajinske izbjeglice vrate u mirnu zemlju”, rekao je zvaničnik.

Američki predsjednik i njegov spoljnopolitički tim izostavljeni su iz pregovora, a “Bijela kuća je potpuno protiv predloženog sporazuma”, rekao je američki zvaničnik koji je razgovarao sa Heršom.

“Ali to će se dogoditi. Putin to nije odbio”, dodao je izvor.

Heršova priča dolazi mjesec dana nakon eskalacije tenzija između Zalužnog i Zelenskog nakon objavljivanja intervjua vojnog komandanta i članka u zapadnim medijima, pri čemu je ukrajinski predsjednik prvo nepokolebljivo insistirao na tome da sukob sa Rusijom “nije ćorsokak” i naglasio da nikada neće pregovarati sa Moskvom.

Sukobi iza scene uključivali su otpuštanje saveznika Zalužnog, misteriozni bombaški napad na jednog od njegovih pomoćnika i trovanje Marijane Budanove, supruge šefa Glavnog obaveštajnog direktorata ukrajinske vojske.

Stručnjak za međunarodne odnose Gilbert Doktorou je rekao za Sputnik ove nedjelje da su, bez obzira na politička rivalstva ili sukobe u Kijevu, oni samo “bura u čaši vode” s obzirom na moć neonacističkih uličnih nasilnika, “sivih kardinala” mobilisanih tokom puča 2014. koji mogu i učiniće sve što je u njihovoj moći da blokiraju bilo kakav mirovni sporazum, prenosi RT Balkan.

0 Comments

Submit a Comment