Veliku sfingu isklesala erozija?

by | dec 1, 2023 | Zanimljivosti | 0 comments

Istraživači sa Univerziteta Njujork su, u novoj studiji, iznijeli teoriju da bi veliki dio egipatske Velike sfinge mogao biti rezultat prirodne erozije stijenskih formacija.

Koristeći glinene modele, tim je demonstrirao kako izdanci nehomogenih stijena, kada su izloženi pijesku u vazduhu, mogu postepeno poprimati oblik sličan lavovima koji sjede.

Nalazi istraživanja sugerišu da su drevni Egipćani mogli dodatno obraditi jedan od ovih prirodno formiranih oblika kako bi stvorili poznatu Sfingu.

Velika sfinga, poznata po svom prikazu lava u sjedećem položaju s ljudskom glavom, smatra se jednom od najznačajnijih skulptura na svijetu. Visoka više od četiri autobusa na sprat, Sfinga datira unazad 4.500 godina. Za razliku od obližnjih piramida koje su izgrađene od kamenih blokova dovoženih preko pustinje, Sfinga je isklesana iz jednog komada vapnenačke stijene, prenosi Geek.hr.

Istraživači ne tvrdi da su definitivno riješili misteriju Sfinge, samo sugerišu da bi se slične strukture mogle formirati u uslovima karakterističnim za Egipat, nezavisno od toga je li tijelo stvorenja bilo oblikovano erozijom.

0 Comments

Submit a Comment