Evil Ideas organizuje seriju masterclass radionica i case study prezentaciju

by | dec 1, 2023 | Čuj - viđi - javi | 0 comments

Pod pokroviteljstvom Creative Europe MEDIA deska Crne Gore, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, Evil Ideas filmska i muzička produkcija organizuje seriju masterclass radionica i case study prezentaciju, u periodu od ponedeljka 4. decembra do petka, 8. decembra u dva formata: uživo i online.

Creativity Invasion program otvaramo u ponedjeljak 4. decembra u 16 časova Media desk – Info danom koji će voditi producentkinja Snežana Nikčević. Nikčević će govoriti o novim pozivima Creative Europe MEDIA programa, o benefitima i šansama koje ovaj program nudi, te približiti tehnike pisanja dobre aplikacije. Snežana Nikčević je iskusna producentkinja s značajnim iskustvom na filmu, u novim medijima i kulturi. Producirala je dva dugometražna i jedan kratki film. Producentkinja je filma “Posle zime” (r: Ivan Bakrač), koji je dobitnik sredstava MEDIA programa. Koordinisala je neke od najobimnijih produkcijskih poduhvata u zemlji (BBC-Top Gear, Toyota, Samsung, Endemol Shine, itd.).

Istog dana od 17 i 30 časova, direktor fotografije Ivan Čojbašić održaće masterclass “Kako kreirati autentičan filmski plan?”. Čojbašić će u okviru ovog predavanja govoriti o tome koji su to metodi za  vizuelnu razradu scenarija, kako se pripremiti za snimanje i gdje postaviti kameru. Uz primjere iz sopstevnog rada kao i primjere iz evropske kinematografije, Ivan će učesnicima i učesnicama približiti tehnike i metode koje se koriste za postavku vizuelnog stila filma, koji na pravi način komunicira sa publikom. Ivan Čojbašić je direktor fotografije i producent iz Podgorice,  izvršni direktor Atomic Production & Rental, producentske kuće koja proizvodi krakte i duge, dokumentarne i igrane filmove.

Utorak, 5. decembar, posvećen je muzici i njenom uticaju na filmsko iskustvo. Sa početkom u 16 časova Rade Vukčević (aka Martel) održaće masterclass “Muzika i instinktivni doživljaj filma”. Vukčević je multimedijalni umjetnik i kompozitor iz Podgorice sa bogatim međunarodnim iskustvom u oblasti stvaranja filmske i pozorišne muzike. Jedan je od kreatora i kompozitor globalno uspješne video igre Bleak Faith: Forsaken. Rade Vukčević će na primjerima svog rada razgovarati sa učesnicima i učesnicama programa o značaju muzike u filmu, ulozi koju ona igra i čemu posvećujemo posebnu pažnju kada radimo muziku za žanrovske filmove.

Srijeda donosi online segment eduktivnog programa kada će Ciaran Malik održati predavanje “Kako kreirati autentičan narativ kroz animaciju?”. Malik je animator i umjetnik koji trenutno živi i radi u Americi. Na predavanju će učesnicima i učesnicama približiti koncept kreiranja narativa kroz 2D i 3D animacije i AI, počev od skice do kompletne scene. Na osnovu primjera iz svog stvaralačkog opusa, Ciaran Malik će govoriti o inspiraciji, tehnici i koracima koje preuzima od ideje do realizacije.

Četvrtak je rezervisan za Petru Meterc i predavanje “Koji su to pristupi i metodi u pisanju filmske kritike?”. Meterc, novinarka i filmska kritičarka iz Ljubljane, će sa učesnicima i učesnicama radionice proći osnove filmske kritike, funkciju i pristupe u analizama filmskih ostvarenja. Kroz svoje bogato iskustvo od Berlinale Talents-a do IFFR projekta za mlade filmske kritičare, Petra Meterc će približiti s kojim izazovima se suočavaju filmski kritičari na početku svoje karijere.

U sklopu završnog dana edukativnog programa, u petak će se održati prezentacija rediteljke Gane Čomagić – “Uloga pitching sesija za razvoj filma iz rediteljske perspektive”. Čomagić, autorka debitantskog dugometražnog filma u razvoju – „Transfer“ – će imati priliku da sa učesnicima i učesnicama prođe korake vezane za razvoj dugometražnog filma. Iz rediteljske perspektive i kroz primjere iz ovog projekta, učesnici i učesnice će imati priliku da saznaju kako se najbolje pripremiti za pitching sesije na međunarodnim festivalima i koji su izazovi u razvojnom procesu dugometražnog filma.

Creativity Invasion serija radionica predstavlja izuzetnu priliku za sve zaljubljenike u film, umjetnost i kulturu da steknu dragocjena znanja i iskustva o filmskoj industriji. Svi zainteresovani učesnici i učesnice, koji su stariji od 18 godina, mogu da se prijave za jednu ili više radionica u okviru programa. Učešće je besplatno i broj mjesta je ograničen.  Ne propustite ovu priliku da unaprijedite svoje vještine i produbite razumijevanje sedme umjetnosti.

Link za prijavu: https://forms.gle/Zpj6z8yvSWJ1yp4s6

0 Comments

Submit a Comment