Zanimljivosti o Napoleonu

by | nov 29, 2023 | Svaštara | 0 comments

Ovo su neke od najzanimljivijih činjenica vezanih za Napoleona Bonapartu:

1. Osjeća se iskompleksirano zbog naglaska
Napoleon je bio rodom sa Кorzike, ostrva koje je pripadalo Republici Đenovi i koje je prodato Francuskoj samo godinu dana prije nego što se rodio. Francuski se nije govorio u njegovoj porodici i on ga je sam naučio tek sa 10 godina. Čak i tada, zadržao je snažan đenovljanski naglasak zbog čega se osjećao veoma iskompleksirano.

2 . U mladosti je mrzio Francusku
Jedan od najpoznatijih Francuza u istoriji odrastao je mrzeći zemlju kojom će upravljati i koja će ga pretvoriti u nacionalni simbol. Napoleon je smatrao Francusku ugnjetačem rodne Кorzike i mrzio je, uprkos tome što je služio u francuskoj vojsci.

3. Postao je oficir sa 16, a u revoluciji se borio sa 20
Napoleon je pokazivao svoje vojne vještine od malih nogu. Sa samo 10 godina upisao je vojnu akademiju, a sa 16 je završio za artiljerijskog potporučnika. Po izbijanju Francuske revolucije, sa samo 20 godina, imenovan je za drugog komandanta Nacionalne dobrovoljačke garde Кorzike.

4. Bio je samouk
Napoleon nije bio sjajan učenik u školi, ali je mnogo čitao, posebno o vojnim i političkim temama. Divio se velikim vođama prošlosti, posebno Aleksandru Velikom, i mogao je da provedi sate proučavajući njihovu taktiku. Njegov brz uspon može se djelimično objasniti prethodno navedenom činjenicom, zajedno sa velikom harizmom.

5. Nije bio prenizak, u stvari bio je iznad tadašnjeg prosjeka
Napoleon je imao nekoliko nadimaka koji aludiraju na njegov navodni nizak rast, ali u stvarnosti je bio viši od francuskog prosjeka tog vremena, sa 168 cm. Razlog zašto se vjerovalo da je nizak je zbog zabune: kada je umro njegova visina je mjerena novom jedinicom, francuskim stopom, čija dužina je bila drugačija od engleske. Mnogi koji ga nikada nisu lično vidjeli vjerovali su da je njegova visina data u engleskim stopama, što je odgovaralo 157 cm.

6. Pokušali su da ga ubiju buretom vina 
Godine 1800, neki rojalistički zavjerenici su pokušalo da ubije Napoleona tako što su postavili bure za vino napunjeno barutom na rutu kojom je trebao da ode do Pariske opere. Međutim, kočija je išla brže nego što se očekivalo i osoba zadužena za paljenje fitilja pogrešno je izračunala vrijeme, pa je bure eksplodiralo kada je Bonapartina kočija već prošla: petoro ljudi je poginulo, ali je Napoleon ostao nepovrijeđen.

7. Kidnapovao je rimskog papu 
Godine 1809. Napoleon je odlučio da se razvede od svoje prve žene, Žozefine, da bi se oženio ćerkom austrijskog cara. Pošto papa Pije VII nije bio voljan da odobri ovaj potez, Bonaparta je uhapsio papu i “pozvao” ga da boravi u Francuskoj dok ne prihvati ovaj i druge njegove zahtjeve, kao što je potpisivanje konkordata u korist njegovih interesa.

8. Betoven je želio da mu posveti simfoniju
Кompozitor Ludvig van Betoven je osjećao i divljenje i mržnju prema Napoleonu. Betoven se divio ovom čovjeku skromnog porijekla koji se izdigao na te visine i želio je da mu posveti svoju Treću simfoniju pod nazivom Eroika. Međutim, kada se Napoleon proglasio za cara, Betoven koji je simpatisao liberalne ideje, bio je razočaran njegovim arogantnim stavom i promijenio je naslov u “Herojska simfonija, sastavljena za proslavu sjećanja na velikog čovjeka”.

9. Njegov omiljeni konj je uzet kao ratni plen
Napoleon je gajio veliku strast prema konjima: imao ih je 130, od ​​kojih mu je omiljeni bio Marengo. On ga je pratio u najvažnijim bitkama. Kod Vaterloa, Marengu je na bojnom polju pronašao britanski poručnik, koji ga je odveo u Englesku i prodao potpukovniku Vilijamu Angerštajnu. Angerštajn je držao Napoleonovog konja sve dok nije umro, ali priča se tu ne završava: dao je njegova prednja kopita da se pretvore u burmutije.

10. Da li je umro od trovanja?
Decenijama se šuškalo da su Napoleona nasmrt otrovali njegovi engleski otmičari tokom izgnanstva na ostrvu Sveta Jelena. Ovo je poluistina: on je sigurno otrovan, ali ne namjerno. Papir koji je prekrivao zidove njegove rezidencije – koju je sam izabrao – sadržao je visoko otrovno jedinjenje arsena koje se u to vreme naširoko koristilo za dobijanje zelene boje papira, a koje je vjerovatno bio uzrok raka stomaka koji je doveo do njegove smrti. (Izvor: nationalgeographic.rs)

 

0 Comments

Submit a Comment