SZO: Usamljenost proglašena globalnim zdravstvenim problemom

by | nov 21, 2023 | Novosti | 0 comments

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je usamljenost gorućom globalnom zdravstvenom prijetnjom, a američki generalni hirurg je rekao da su njeni efekti na smrtnost jednaki pušenju 15 cigareta dnevno.

SZO je pokrenula međunarodnu komisiju, koju predvodi američki generalni hirurg  Vivek Murti i izaslanik za mlade Afričke unije Čido Mpemba, od 11 advokata i ministara u vladi, uključujući Ralfa Regenvanua, ministra za adaptaciju na klimatske promjene u Vanuatuu i Ajuko Kato, ministarku zaduženu za mjere usamljenosti i izolacije u Japanu.

Osnivanje komisije dolazi nakon što je pandemija kovida-19 zaustavila ekonomske i društvene aktivnosti, povećala nivo usamljenosti, ali i usred nove svijesti o značaju problema. Komisija će raditi tri godine.

“Usamljenost prevazilazi granice i postaje globalna briga za javno zdravlje koja utiče na svaki aspekt zdravlja, blagostanja i razvoja. Društvena izolacija ne poznaje godine ili granice”,  rekao je Mpemba.

Zdravstveni rizici su loši kao pušenje do 15 cigareta dnevno, pa čak i veći od onih povezanih sa gojaznošću i fizičkom neaktivnošću, kaže Murti.

Iako se na usamljenost često gleda kao na problem u razvijenim zemljama, Murti kaže da su stope jedne od četiri starije osobe koje doživljavaju socijalnu izolaciju slične u svim regionima svijeta.

Kod starijih osoba, usamljenost je povezana sa 50 odsto povećanim rizikom od razvoja demencije i 30 odsto povećanim rizikom od incidenata koronarne arterijske bolesti ili moždanog udara.

Ali to kvari i živote mladih. Između pet i 15 odsto adolescenata je usamljeno, prema brojkama koje su vjerovatno potcjenjene. U Africi 12,7 odsto adolescenata doživljava usamljenost, u poređenju sa 5,3 odsto u Evropi.

Veća je vjerovatnoća da će mladi ljudi koji su usamljeni u školi napustiti fakultet. To može dovesti i do lošijih ekonomskih rezultata. Osjećaj nepovezanosti i nepodržanosti na poslu može dovesti do nižeg zadovoljstva poslom i nižeg učinka.

Mpemba je rekao da širom Afrike, gdje većinu stanovništva čine mladi, izazovi oko mira, bezbjednosti i klimatske krize, kao i visok nivo nezaposlenosti, doprinose socijalnoj izolaciji, prenosi Klix.ba.

“Vjerujemo da je važno redefinisati narativ koji okružuje usamljenost, posebno za ranjivu populaciju isključenu digitalnom podjelom”,  rekao je on.

Murti je dodao da ovi problemi ne pogađaju jednu zemlju i da je usamljenost nedovoljno posmatrana u javnom zdravlju.

0 Comments

Submit a Comment