Treba li ujutro čekati da se motor zagrije?

by | nov 20, 2023 | Svaštara | 0 comments

Da li zaleđenom motoru autmobila treba malo vremena da se zagrije prije kretanja? Ne, puštanje motora da se zagrije nije ništa drugo nego potpuno pogrešno ‘bapsko vjerovanje’ koje mu skraćuje vijek, upozorava Auto Klub.

Praksa zagrijavanja motora može da ukloni ulje sa zidova cilindara što vodi do habanja. Osim toga, upaljeni motor dok ne dođe do radne temperature nepotrebno će vam trošiti gorivo.

Zagrijavanje motora na mjestu traje duže nego u vožnji, pa će se ulje intenzivnije degradira i djelovi više habati, a rad u ‘leru’ zbog lošijeg procesa izgaranja goriva dovodi do toga da se nesagoreno gorivo pretvara u uljni film i završava u karteru.

Novi motori imaju senzore koji otkrivaju niske temperature u motoru, pa pumpa goriva radi ‘prekovremeno’ kako bi se dosegla barem četiri stepena, a ako se odmah krene, svi djelovi motora se počinju ravnomjernije zagrijavati nego u praznom hodu.

Ipak, puštanje motora da se zagrije na mjestu nije uvijek pogrešno. Naprotiv. Ispravno je, čak i preporučljivo, ako vozite automobil star 20 godina. U tom slučaju, držite se i ostalih pravila, odnosno manjih brzina i okretaja dok temperatura dođe na potreban nivo, savjetuju iz Auto Kluba.

0 Comments

Submit a Comment