Terapija inverzijom

by | nov 19, 2023 | Svaštara | 0 comments

Patite od honičnih bolova u leđima, išijasa ili varikoznih vena?

Htjeli biste poboljšati svoje držanje i podstaći detoks organizma?

Isprobajte terapiju inverzijom. Radi se o vrsti fizikalne terapije tokom koje ležite tako da vam je glava u položaju nižem od srca.

Obično se u sklopu ove terapije koristi poseban sto za inverzije koji se može podesiti u različite položaje – od onog u kojem su noge samo malo iznad glave pa sve do onog u kojem ste okrenuti naglavačke.

Ova terapija nije nikakav novitet. S njom je započeo još Hipokrat, otac medicine koji je živio u 5. vijeku prije Hrista.

Osim u sklopu posebne terapije, inverzije možete praktikovati i na časovima joge, ali i sami kod kuće. Za to vam ne trebaju nikakva pomagala.
No ako ih radite sami, trebate znati kako se inverzije pravilno izvode, kao i poznavati određene kontraindikacije i situacije u kojima se ove vježbe ne praktikuju.

Veliki je oprez potreban kod osoba koje pate od glaukoma i drugih očnih bolesti, a žene ne bi trebale praktikovati inverzije tokom menstrualnog ciklusa.

Inverzni položaji ne preporučuju se ni osobama koje pate od visokog krvnog pritiska, kao ni onima koji imaju ozbiljna srčana oboljenja.

U čemu je tajna terapije inverzijom?

Kada je riječ o osobama koje pate od bolova u leđima i ukočenosti, terapija pomaže tako što isteže karlicu i oslobađa zglobove i nerve od pritiska koji izaziva sila gravitacije.

Čak i ako ste na inverzijskom stolu položeni pod uglom od svega 15 stepeni, već osjećate lagano istezanje mišića te ostvarujete dobrobiti pojačane cirkulacije i limfne drenaže.

Većina ljudi ne mora ležati prema dolje pod uglom većim od 60 stepeni da bi osjetila dobrobiti dekompresije u kičmi.

Dobrobiti terapije inverzijom

1. Smanjuje bolove u leđima i nogama te poboljšava držanje

Inverzije oslobađaju kičmu, diskove, zglobove i nerve od pritiska izazvanog djelovanjem gravitacije.

Zahvaljujući tome, terapija inverzijom može smanjiti bolove u leđima izazvane kompresijom i pritiskom na nerve, te može pomoći i kod išijasa i skolioze.

Terapija inverzijom može pomoći da se izbjegne operaciju kičme. Inverzije mogu takođe ublažiti i tegobe izazvane varikoznim venama.

Budući da isteže kičmu, ova terapija poboljšava i držanje te vam nakon svake provedene prakse pomaže da stojite uspravnije i pravilnije.

2. Poboljšava fleksibilnost te smanjuje napetost u mišićima

S obzirom na to da istežu cijelo tijelo, inverzije povećavaju i fleksibilnost te smanjuju napetost u mišićima.

Takođe, budući da se zahvaljujući inverziji između diskova stvara više prostora, povećava se apsorpcija vode i opskrba nutrijentima, što poboljšava zdravlje zglobova.

Upravo se zato ova terapija preporučuje i nakon pojačanih sportskih aktivnosti jer ubrzava oporavak i relaksaciju cijelog tijela.

3. Stimuliše cirkulaciju limfe i detoks organizma

Položaji u kojima je tijelo okrenuto naglavačke stimuliraju rad limfnog sistema, koji je zadužen za čišćenje organizma od toksina ili otrova.

Limfni sustav se oslanja upravo na tjelesnu aktivnost i ovakve preokrenute položaju koji potiču njegov protok i eliminaciju toksina.

4. Podstiče rad sistema za varenje

Inverzije stimulišu rad cijelog sistema za varenje. One oslobađaju debelo crijevo od pritiska izazvanog gravitacijom te stimulišu dotok krvi u ovaj organ.

Takođe, inverzije podstiču eliminaciju otpadnih materija i pomažu probavnom sistemu da se oslobodi nadutosti i gasova.

5. Poboljšava kognitivne funkcije

Budući da inverzije podstiču dotok krvi u mozak, one povoljno djeluju na moždane funkcije te poboljšavaju fokus i koncentraciju.

Ta poboljšana cirkulacija prema mozgu poboljšava kognitivne funkcije 14 posto, pokazala su istraživanja.

Upravo zbog toga, inverzije su izvrsne za sve one koji se bave intelektualnim radom.

6. Smanjuje stres i tjeskobu te stimuliše rad štitnjače

Terapija inverzijom će vam pomoći i da se oslobodite stresa. Ona umiruje um te smanjuje anksioznost, kao i simptome depresije.

Inverzije aktiviraju rad parasimpatičkog sistema, zaduženog za opuštanje, kao i za stvaranje hormona štitnu žlijezdu.

Zbog toga, ovi su položaji jako dobri i za vašu štitnjaču. (Izvor: Geek.hr)

0 Comments

Submit a Comment