Slonovi jedni drugima daju imena

by | nov 17, 2023 | Svaštara | 0 comments

U objavljenoj 23. avgusta na BioRxivu, istraživači su otkrili da afrički slonovi savane (Loxodonta africana) proizvode zvukove koji su specifični za pojedine članove svojih društvenih grupa, a ostali članovi grupe na te zvukove reagiraju prepoznajući ih. Slonovi, dakle, koriste specifične zvukove koji funkcionišu kao imena za međusobno oslovljavanje.

Ovo ih čini prvim ne-ljudskim životinjama koje se međusobno oslovljavaju na način koji ne oponaša zvukove primatelja, što je uobičajeno za delfine i papagaje. Iako i druge životinje proizvode takozvane “referentne pozive” za identifikaciju objekata kao što su grabežljivci ili hrana, smatra se da su ti pozivi instinktivni i ne zahtijevaju učenje u društvenom kontekstu.

U ovoj studiji, tim je snimio 527 poziva slonova u većem ekosistemnu Samburu na sjeveru Kenije i 98 poziva u Nacionalnom parku Amboseli na jugu Kenije. Identifikovaoi su brujanja specifična za 119 pojedinaca, analizirajući koji članovi grupe slonica i njihovog potomstva su bili odvojeni od krda ili su se približili u trenutku svakog poziva.

Korišćenje kompjuterskog modela, istraživači su tačno identifikovali primatelje 20,3% od 625 snimljenih poziva, prenosi geek.hr.

0 Comments

Submit a Comment