Ječmena trava i koristi od nje

by | nov 13, 2023 | Svaštara | 0 comments

Ječmena trava sadrži korisne enzime koji tijelu obezbjeđuju vitamine, minerale i druge hranljive materije na najprirodniji i lako dostupan način.

Šta je ječmena trava?

Ubrzo nakon što se zasadi sjeme ječma, iz zemlje niču jarkozelene vlati trave: ječmena trava. U pitanju su mladi izdanci ječma – i to upravo one vrste ječma koja obično dolazi kao žitarica u naše supermarkete.

Ječmena trava se bere prije nego što ječam formira svoja zrna. Superhrana je u ovom stadijumu još oslobođena glutena, ali zato sadrži mnogo ugljenih hidrata – oko 300 kcal na 100 grama. Zbog velike energetske gustine, ječmena trava se često koristi i kao hrana za životinje. (izvor: activebeauty.rs)

Podaci iz istraživanja sugerišu da ječmena trava podržava zdravu mikrobiotu crijeva. Takođe može pomoći tijelu da eliminiše nagomilane toksine ublažavanjem upale u crijevima.

Uključivanje ječmene trave u ishranu pomaže u jačanju imunog sistema, promoviše optimalnu kiselo-alkalnu ravnotežu i prirodno čisti i detoksikuje tijelo.

Ona sadrži moćne antioksidante koji mogu da zaštite od zračenja i oštećenja ćelija, pomažući u regeneraciji oštećenih površina.

Ječmena trava takođe može da pomogne u sprečavanju razvoja nekoliko bolesti povezanih sa oksidativnim stresom. Djeluje zajedno sa vitaminom E i beta karotenom i funkcioniše kao snabdjevač kritičnog enzima superoksid dismutaze.

Podaci sugerišu da se ječmena trava može koristiti za prevenciju i liječenje raka zahvaljujući superoksid dismutazi. Ovaj enzim pomaže u neutralizaciji efekata radikala bez kiseonika koji nastaju tokom energetskog metabolizma.

Enzimi u ječmenoj travi pomažu u suzbijanju brzog rasta ćelija raka tako što razlažu i suprotstavljaju se efektima toksičnog vodonik peroksida, koji se stvara tokom disanja.

Ječmena trava vam takođe može pomoći da održite zdravu kožu i kosti. Čak može pomoći tijelu da se nosi sa stresom i drži nivo holesterola pod kontrolom.

U kombinaciji sa zdravim načinom života i uravnoteženom ishranom, ječmena trava može pomoći u prečišćavanju krvi. Vitamin E u ječmenoj travi pomaže u regulisanju optimalne ravnoteže hormona.

Ova trava takođe sadrži vitamin K, koji ima ključnu ulogu u obezbjeđivanju normalnog metabolizma kostiju.

Takođe, pomaže i u jačanju koncentracije i smanjuje efekte poremećaja učenja.

Ječmena trava je puna vitamina i minerala:

Beta karoten
Kalcijum
Bakar
Folna kiselina
Gvožđe
Magnezijum
Mangan
Pantotenske kiseline
Fosfor
Kalijum
Vitamin B1
Vitamin B2
Vitamin B6
Vitamin C
Cink

Ječmena trava sadrži najmanje 30 puta više vitamina B1 i 11 puta više kalcijuma nego što ih ima u kravljem mlijeku.

U poređenju sa spanaćem, ona sadrži skoro pet puta više gvožđa. Takođe, sadrži najmanje sedam puta više vitamina C nego u narandžama i četiri puta više vitamina B1 nego u integralnom pšeničnom brašnu.

Da biste dodali ječmenu travu u svoju redovnu ishranu, konzumirajte je u prahu, a njega relativno lako možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane. Lako je prepoznatljiv kao prah izrazito zelene boje koji možete da koristite za pravljenje sokova ili smutija. (Izvor: bastabalkana.com)

0 Comments

Submit a Comment