Osam tajni dugog života

by | nov 12, 2023 | Svaštara | 0 comments

Održavanje tjelesne težine, nivoa šećera u krvi, holesterola i krvnog pritiska pod kontrolom, uz održavanje zdravih režima spavanja i prehrane, redovnu fizičku aktivnost i nepušenje, mogu usporiti proces starenja za oko šest godina, kažu američki stručnjaci, prenosi geek.hr.

Studija sugeriše da praćenje ovih mjera podupiru dobro zdravlje srca, što zauzvrat može usporiti tempo biološkog starenja.

Nalazi, temeljeni na podacima od više od 6500 odraslih osoba prosječne dobi od 47 godina, predstavljeni su na konferenciji Američkog udruženja za srce (AHA) u Filadelfiji.

Istraživači su rekli da su osobe s najboljim kardiovaskularnim zdravljem biološki oko šest godina mlađe nego što je njihova stvarna dob.

Osam zdravstvenih mjera imenovanih od strane Američkog udruženja za srce:

1. Jedite zdravu hranu
Jesti zdravu hranu temelj je održavanja cjelokupnog zdravlja i vitalnosti. Ovo uključuje odabir namirnica koje su bogate hranjivim materijama, kao što su svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, nemasni proteini i zdrave masti. Uravnotežena prehrana koja ograničava prerađenu hranu, zasićene masti i dodane šećere, ne samo da pomaže u održavanju idealne tjelesne težine, već i podupire imunološki sistem, poboljšava mentalno zdravlje i smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i raka. Uz to, zdrava prehrana može podstaći energiju, poboljšati raspoloženje i pomoći u održavanju jasnoće uma. Kada se kombinuje s redovnom tjelesnom aktivnošću, zdrava ishrana je moćan alat za održavanje kvalitete života i dugovječnosti.

2. Budite aktivniji
Biti aktivniji u svakodnevnom životu ključan je element za poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Redovna fizička aktivnost, poput hodanja, trčanja, plivanja, vožnje bicikla ili bilo kojeg oblika vježbanja koji povećava otkucaje srca, može značajno doprinijeti smanjenju rizika od hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, i određene vrste raka. Ne samo da jača mišiće i kosti, već takođe podstiče mentalnu oštrinu, poboljšava raspoloženje i smanjuje simptome anksioznosti i depresije. Aktivni životni stil može takođe pomoći u regulaciji tjelesne težine i pridonosi boljem snu. Čak i umjereno povećanje dnevne aktivnosti, kao što je često uzimanje pauze od sjedenja, korištenje stepenica umjesto lifta ili kratke šetnje, može imati dugotrajne koristi za zdravlje i dobrobit.

3. Prestanite pušiti
Prestanak pušenja je jedna od najvažnijih odluka koju možete donijeti za svoje zdravlje. Pušenje je vodeći uzrok preventabilnih bolesti i smrti širom svijeta i povezano je s razvojem brojnih bolesti, uključujući karcinome, bolesti srca i respiratorne probleme. Odustajanjem od duvana, tijelo počinje doživljavati pozitivne promjene gotovo odmah. Kratkoročno, poboljšava se cirkulacija i plućna funkcija, a dugoročno se smanjuje rizik od težih zdravstvenih stanja. Osim toga, prestanak pušenja doprinosi boljem kvalitetu života, smanjuje izloženost štetnim materijama za okolinu i vaše najmilije, te može rezultirati finansijskim uštedama.

4. Spavajte zdravo
Kvalitetan san je neophodan za mentalno i fizičko zdravlje. Preporučuje se 7-9 sati sna za odrasle, s dobrim navikama spavanja poput redovnog rasporeda i opuštajućih večernjih rutina. To pomaže u obnavljanju, pamćenju i imunološkoj funkciji, a smanjuje rizik od hroničnih bolesti.

5. Održavajte zdravu tjelesnu težinu
Zdrava tjelesna težina smanjuje rizik od mnogih bolesti i podržava opšte zdravlje. Uravnotežena prehrana i redovna aktivnost su temelji održavanja zdrave težine. Stalne zdrave navike važnije su od privremenih dijeta, a praćenje ITM-a može pomoći u održavanju težine unutar zdravih granica.

6. Kontrolišite holesterol
Održavanje zdravog nivoa holesterola ključno je za srčano zdravlje i prevenciju srčanih bolesti. Redovne provjere i uravnotežena ishrana sa smanjenim unosom loših masti, uz tjelesnu aktivnost, su važni za kontrolu holesterola.

7. Pazite na šećer u krvi
Stabilizovanje nivo šećera u krvi važno je za prevenciju dijabetesa i očuvanje zdravlja. Previsok šećer može uzrokovati zdravstvene komplikacije. Zdrava ishrana, fizička aktivnost i kontrola težine su ključni za regulaciju glukoze. Redovne provjere šećera su suštinske, posebno za osobe pod rizikom od dijabetesa.

8. Upravljajte krvnim pritiskom
Upravljanje krvnim pitiskom je ključno za smanjenje rizika od kardiovaskularnih problema. Redovna provjere i zdrav životni stil, uključujući pravilnu prehranu i fizičku aktivnost, mogu pomoći u održavanju pritiska pod kontrolom.

0 Comments

Submit a Comment