Tri žene i petoro djece gine svakog sata u Pojasu Gaze

by | okt 26, 2023 | Analize&Mišljenja, Novosti | 0 comments

Saopštenje ambasade Države Palestine u Crnoj Gori povodom obilježavanja 26. oktobra – Palestinskog nacionalnog dana žena

Prije početka agresije izraelske okupacije na Gazu 7. oktobra 2023. godine, u Pojasu Gaze je živjelo oko 1.10 miliona žena i oko 1.05 miliona djece, koja su činila 47.1% ukupne populacije u Pojasu Gaze, od čega je 340 hiljada djece mlađe od 5 godina.

Izraelska okupacija ubija u prosjeku 3 žene i 5. djece svakog sata u Pojasu Gaze

Izraelska agresija nastavlja da gađa civile u Pojasu Gaze. Od početka izraelske agresije 7. oktobra izraelske okupacione snage izvršile su 597 masakra (u prosjeku 35 masakra dnevno).

Broj ubijenih Palestinaca na današnji dan, 26. oktobar, iznosi više od 7000, od čega je više od 1.584 žena (3 žene na sat) i više od 2.704 djece (5. djece na sat). 70% ubijenih su djeca i žene.

Većina od 1.500,000 Palestinaca prisilno raseljenih u Gazi su žene i djeca koji sada žive u nehumanoj situaciji.

U istom kontekstu, broj ubijenih na Zapadnoj Obali od 7. oktobra do danas iznosi 96 Palestinaca, uključujući 30. djece i jednu ženu.

Broj ubijene djece mlađe od 18 godina tokom perioda od 2014 – 2022 dostigao je 864, pored 170. djece zatočene u izraelskim zatvorima.

Zdravlje žena i djece je u velikoj opasnosti

Izraelska vlada je prekinula snabdijevanje Gaze, a bolnice su lišene osnovnih zaliha i oštećene u vazdušnim napadima.

Procjenjuje se da oko 50.000 trudnica u Gazi je u riziku da ostane bez pred-porođajne njege i da se porodi u uslovima bez struje i/ili medicinske pomoći. Kriza rezultira povećanjem smrtnosti i morbiditeta majki i novorođenčadi što predstavlja ozbiljno kršenje prava žena.

Agresija velikih razmjera na Pojas Gaze tragično je rezultirala sve većim brojem palestinskih udovica, jer se procjenjuje da je u ovih poslednjih 19 dana oko 900 žena postalo ‘glava domaćinstva’ nakon smrti svojih partnera.

Izraelsko nasilje nad palestinskim ženama i djevojkama

Od januara do oktobra 2023: 50 palestinskih žena pati u izraelskim pritvornim centrima bez pravnog osnova, trpeći zlostavljanje, torturu i nehumanost.
Na okupiranoj Zapadnoj Obali palestinske žene i djevojke takođe pate od setlerskog terorizma, što uključuje konstantne napada na civile, njihove domove, imovinu i farme.

Potrebne akcije  

– Trenutni prekid vatre.

– Međunarodna zajednica mora ispuniti svoju odgovornost u vezi sa zaštitom žena i djevojaka tokom rata, mora preduzeti kolektivne i individualne praktične mjere da zaštiti prava palestinskih žena i djevojaka, i mora zaustaviti izraelsku agresiju velikih razmjera na Pojas Gaze i masakr nad civilima.

– Izrael, okupaciona sila, mora odgovarati za sistematska kršenja i zločine nad palestinskim ženama i djevojkama, koji predstavljaju progon i zločine protiv čovječnosti.

– Izrael, okupaciona sila, mora odmah prekinuti svoju agresiju velikih razmjera na Pojas Gaze, masakr nad civilima, od kojih su većina žene i djeca, ukinuti blokadu i kolektivnu kaznenu opsadu uvedenu u Pojas Gaze, i dozvoliti pristup hrani, vodi, gorivu, struji i zdravstvenim uslugama bez uslova.

0 Comments

Submit a Comment