Mask počinje testiranja moždanih čipova na ljudima

by | sep 21, 2023 | Novosti | 0 comments

Biotehnološki start-up Ilona Maska “Neuralink” otvorio je u utorak konkurs za svoje prvo kliničko ispitivanje na ljudima, navodi se na blogu firme.

Nakon što je dobio odobrenje od nezavisnog odbora za reviziju, Neuralink će početi da nudi moždane implantate paralisanim pacijentima kao dio studije PRIME, objavila je firma.

PRIME, skraćenica za Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface, sprovodi se kako bi se procijenila sigurnost i funkcionalnost implantata, piše CNN.

Ispitnim pacijentima čip će se hirurški ugraditi u dio mozga koji kontroliše namjeru kretanja. Čip, koji će instalirati robot, zatim će snimati i slati moždane signale aplikaciji, s početnim ciljem da se “omogući ljudima da kontrolišu kursor ili tastaturu računara samo koristeći svoje misli”, napisala je Maskova firma, prenosi Index.hr.

Oni s kvadriplegijom zbog povrede kičmene moždine ili amiotrofične lateralne skleroze (ALS) mogu se kvalifikovati za šestogodišnje istraživanje – 18 mjeseci kućnih posjeta i klinike nakon kojih slijede kontrolni pregledi tokom pet godina.

Zainteresovani se mogu prijaviti u registar pacijenata na sajtu Neuralinka.

0 Comments

Submit a Comment