XI festival Evropska noć istraživača 2023.

by | sep 20, 2023 | Novosti, Šta ima? | 0 comments

Fondacija za promovisanje nauke PRONA i Prirodnjački muzej Crne Gore organizuju Evropsku Noć istraživača, projekat koji finansira Evropska Unija kroz program Horizon Europe. Projekat se istovremeno održava u više od 200 gradova Evrope.

Glavni događaj Noći istraživača u Crnoj Gori, pod sloganom Oblikuj budućnost, realizuje se u Podgorici, u sportskoj sali JU Gimnazije „Slobodan Škerović“, 29. 09.2023. godine od 12h.

Promotivni događaji u okviru Evropske noći istraživača organizuju se širom Crne Gore, kako bi se široj populaciji, a prije svega mladima, približio raznoliki svijet nauke i pokazao njen uticaj na svakodnevni život i stimulisao interes za karijeru istraživača. Ulaz za sve posjetioce je slobodan, u skladu sa težnjom da bavljenje naukom postane prilika, a ne privilegija.

Od podneva do ponoći

Dvanaestočasovni program, od podneva do ponoći, posvećen je nauci i naučnim dostignućima, kao i promjenama koje donose nove tehnologije dramatično mijenjajući svijet. Kroz eksperimente, interaktivne prezentacije, radionice, otvorene laboratorije, naučne tribine, naučna predavanja i izlete, mladi ljudi imaju priliku da se upoznaju sa naučnim dostignućima. Pokazalo se da Festival unapređuje naučnu pismenost mladih u Crnoj Gori na nekonvencionalan i efektan način i uspješno približava nauku široj publici, a naročito mlađoj populaciji!

Naučnoistraživačke laboratorije biće otvorene za posjetioce
Širom Crne Gore, naučnoistraživačke laboratorije biće otvorene za posjetioce, a o terminima će javnost biti obaviještena putem sajtova www.festival-nauke.me i www.prona.me. Izlagači na Festivalu Evropska Noć istraživača su predstavnici obrazovnih institucija, instituta, nevladinih organizacija, preduzeća, kao i samostalni istraživači – svi oni koji na interesantan način predstavljaju naučne i tehnološke principe na kojima počiva razvoj savremenog društva!

3D štampa, robotika, genetika… samo su neke od tema

Zanimljivi svijet algi, Ajkule Crne Gore, Arduino vježbe, Matematika kroz igru, Metrologija – nauka za svakodnevni život, Nauka i sport, LHC, Hemijski eksperimenti, VR tehnologija, 3D štampa, robotika, genetika, samo su neke od tema sa kojima će se susresti posjetioci Festivala.

Za sve uzraste

Sadržaji Festivala Evropska Noć istraživača prilagođeni su široj publici, što znači da će gledaoci svih uzrasta imati priliku da upoznaju mnoštvo prirodnih fenomena i procesa na razumljiv način.

U periodu od 12h do 20h posjetioci će imati priliku da uživaju u eksperimentalnim postavkama, demonstracijama prirodnih fenomena i tehnoloških inovacija. U 18h biće upriličena ceremonija svečanog otvaranja, gdje će govoriti predstavnici EU i koordinatori Festivala. Nakon toga, slijedi naučni šou u izvedbi Milana Popovića. Naredni sati rezervisani su za panel diskusije i naučne tribine, a od 22h i prigodan koncert.

Organizacioni tim se priprema da i ove godine zajedno sa posjetiocima svih generacija, iz svih krajeva Crne Gore, na najbolji način proslavi nauku!

Koordinatorke
MSc Marija Vojinović i Jasna Zeković

0 Comments

Submit a Comment