Vasiljević: Kopanje tunel nije bio težak poduhvat

by | sep 19, 2023 | Novosti | 0 comments

Komentarišući tunel koji je iskopan od stana u Njegoševoj do depoa Višeg suda u Podgorici, sudski vještak građevinske struke Veljko Vasiljević je kazao za RTCG da su to radili spremni radnici, te da da im je za orjentaciju u prostoru bio potreban samo kompas.

“Tu se sad stvaraju neke aluzije da je to uradila neka ozbiljna firma ali to je besmislica. To su radili ljudi pješke, radnici, a alatke su im bili oni zidarski čekić, imali su motornu testeru za pravljenje dasaka, te purpjenu da se to sve poveže”, kazao je Vasiljević.

Podzemne vode nema, ističe Vasiljević i objašnjava da je onom koji je kopao najteže bilo da ono što iskopa proturi pored sebe i da tovar neko vuče iza.

“Moglo se kopati i kašikama, metar dnevno. Sa dobrom organizacijom bez problema – dva metra dnevno. To se pakuje u džakove, nešto su ostavili u podrume, a iznijeli su samo koliko su morali”, kazao je Vasiljević.

Naveo je da su oni iznosili napolje samo onu količinu iskopane zemlje koja im je smetala.

Naveo je da je onima koji su kopali tunel za orjentaciju u prostoru kompas bio sve što im završava posao.

“Oni mogu da sa geoportala umzu poziciju, stave kompas, odrede sjever i samo prate i svakih tri-četiri metra izvrše kontrolu. Ne treba od toga praviti spektakl, lako je to teklo”, zaključio je Vasiljević.

VEZANE VIJESTI

0 Comments

Submit a Comment