Očekuje se širenje virusa korona u Crnoj Gori

by | sep 19, 2023 | Novosti | 0 comments

“Početak školske godine je događaj koji, zajedno sa opuštenim načinom ponašanja i pojavom novih mutiranih podsojeva koji se registruju na globalnom nivou, može dovesti do porasta u obolijevanju od kovid-19”, upozoravaju iz IJZCG.

U odgovoru na pitanje da li su novootkriveni podsojevi mutiranog omikron soja dominantniji kod novozaraženih osoba u Crnoj Gori iz IJZCG kažu da je registrovano nekoliko podvarijanti virusa.

“Među sekvenciranim uzorcima za period 16.8.–25. 8. 2023. godine dokazano je: prisustvo EG.5.1 Omicron XBB.1-like (eris) podvarijante kod 25 odsto sekvenciranih uzoraka; prisustvo FL.1.5.1 Omicron XBB.1-like (Fornax) podvarijante kod 12,5 odsto sekvenciranih uzoraka; prisustvo GE.1 Omicron XBB-like (Acrux) podvarijante kod 25 odsto sekvenciranih uzoraka; prisustvo Omicron XBB.1.16 (Arcturus) podvarijante kod 25 odsto sekvenciranih uzoraka. Među sekvenciranim uzorcima nije dokazano prisustvo BA.2.86 (pirola) podvarijante SARS-CoV-2”, ističu iz IJZCG, prenosi Dan.

Upitani da li očekuju da će ovaj pojava mutiranih podsojeva virusa dovesti do značajnijeg rasta broja zaraženih u narednom periodu, iz IJZCG upozoravaju da se na osnovu podataka koji se bilježe može očekivati da će novi podsoj dovesti do povećane transmisije virusa u nadolazećim sedmicama.

Prema posljednjem objavljenom sedmičnom izvještaju za period od 6. do 12. septembra, registrovano je 199 novih slučajeva zaraze na uzorku od 1.752 testirane osobe. Udio pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih iznosio je 11,36 odsto. Sedmicu ranije broj novootkrivenih slučajeva zaraze koronom bio je 137. Novi podaci biće objavljeni sredinom ove sedmice.

0 Comments

Submit a Comment