Gazdić: Nesmotrena izjava o Kotoru i Durmitoru, informacije sam dobio iz dva izvora

by | sep 19, 2023 | Novosti | 0 comments

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) Milan Gazdić saopštio je večeras da je njegova izjava o tome da će Kotor izgubiti status prirodnog i kulturno-istorijskog područja na Listi svjetske baštine UNESCO i da će Nacionalni park “Durmitor” biti stavljen na crvenu listu nesmotrena i da se izvinjava na nepreciznosti.

“Samit UNESCO u Rijadu će biti dosta težak za Crnu Goru. Ja se nadam da se to neće desiti ali neka su saznanja da će NP Durmitor biti stavljen na crvenu listu, a pojavljuju se informacije da će Kotor biti izbačen, što je, po mom mišljenju poraz države Crne Gore. Ovo je doslovno izjavljeno na pres konferenciji upriličenoj povodom 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine. Ova nesmotrena izjava izazvala je veliku buru u javnosti, te se ovom prilikom izvinjavam na nepreciznosti. O statusu Crne Gore kod UNESCO dobio sam informacije iz dva izvora: jednoga koji tvrdi da će Durmitor doći na crvenu listu zbog lošeg upravljanja a da je pitanje da li će, zbog urbanizacije, Kotorsko – risanski zaliv ostati na listi. Drugi izvor mi je potvrdio da će se Crnoj Gori dati posljednja šansa da unaprijedi planiranje i upravljanje u njenoj Unesko baštini”, istakao je Gazdić, a objavljeno je na Fejsbuk stranici EPA.

Poručio je da što se Kotora tiče, u Agenciji su tri procedure izdavanja ekološke saglasnosti za tri kamenoloma iznad Risna (jasno vidljiva sa obale).

“Procedure izdavanja dozvola su zaustavljene do izjašnjenja UNESCO, uprkos protivljenju MKI koje smatra da Unesko o ovome ne treba da se pita i Opštine Kotor koja smatra da kamenolomi nijesu sporni jer je PP Opštine Kotor dobio zeleno svijetlo UNESCO. U Agenciji, suprotno MKI i Opštini Kotor smatramo da kamenolomi i Unesko ne idu zajedno. Tim prije što iznad Risna već postoji kamenolom bez dozvole sa značajnim pejzažnim zagađenjem Unesko baštine. Žao mi je što je moja izjava na presu imala ovakvu konotaciju. Da se ne zavaravamo mnogo, takođe mi je žao, bez obzira na bilo koju odluku Unesko, da fakat postoji nacionalni konsenzus da su oba Unesko sajta značajno ugrožena, što je golim okom vidljivo, a čita se i u izvještajima Unesko”, zaključio je Gazdić.

 

 

Gazdić: Kotor gubi status svjetske baštine UNESCO, Durmitor na crvenoj listi

0 Comments

Submit a Comment