Srbija: Radna grupa Ministarstva zdravlja predložila nošenje maski

by | sep 18, 2023 | Novosti | 0 comments

Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovida donijela je na današnjoj sjednici preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite i bolničkih ustanova, a jedna od njih je obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama, saopšteno je iz instituta Batut, prenosi N1.

Određeno je obavezno testiranje na kovid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije, i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije.

Na nivou bolničkih ustanova obavezno je testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju, neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odjeljenja gerijatrije i odjeljenja gdje se liječe pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama.

Uvedena je i zabrana posjeta bolnicama koje su u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija.

Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih sedam dana naprave procjenu epidemiološke situacije i daju predlog mjera, kao i da redovno prate epidemiološku situaciju.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smještaj hospitalizovanih pacijenata oboljelih od kovida, Radna grupa je zauzela stav da za sada nije neophodno njihovo dodatno proširenje.

0 Comments

Submit a Comment