Ambasador Palestine pisao gradonačelniku Nikšića: Ne dižite spomenik koji podsjeća na zločin

by | sep 18, 2023 | Novosti | 0 comments

Rabii Alhantouli, ambasador Države Palestine u Crnoj Gori se obratio danas predsjedniku Opštine Nikšić Marku Kovačeviću povodom najave izgradnje spomenika ‘Velveta’.

Ambasador je rekao da “sa ogorčenjem” prati vijesti iz opštine Nikšić i Kovačevićev “lični angažman na projektu izgradnje spomenika koji obilježava tranzit ratnih aviona  1948. godine koji su učestvovali u ratnim zločinima nad mojim narodom te godine”.

“Već 75 godina, palestinski narod se neumorno odupire najnasilnijoj i najzločinačkijoj stranoj okupaciji, okupaciji Izraela. Vrhunac ove istorijske nepravde bila je Nakba iz 1948. godine.

Nakba (katastrofa), koja se desila 1948 godine u Palestini, opisuje proces etničkog čišćenja u kojem je nenaoružana nacija uništena i njena populacija sistematski ubijena i raseljena od strane cionističkih terorističkih grupa kako bi se stvorio takozvani Izrael u Palestini”, podsjeća se u pismu.

“Zločini cionističkih grupa uključivali su i više od 70 masakara u kojima je ubijeno više od 15 hiljada Palestinaca, kako hrišćana tako i muslimana. Više od 531 palestinskih gradova i sela je uništeno, raseljeno je više od 900 hiljada Palestinaca od ukupno 1,4 miliona, kolika je ukupna populacija stanovništva Palestine bila u to vrijeme.

Nakba i dalje traje. Palestinci na Okupiranoj Palestinskoj Teritoriji uključujući i Jerusalim i dalje žive pod vojnom okupacijom strane sile i uskraćena su im najosnovnija ljudska prava”, piše u pismu.

“Ako je jugoslovensko rukovodstvo u to vrijeme bilo prevareno i dozvolilo da se ova akcija desi, vrlo tajno, a da za to nisu znali ni građani Nikšića, Jugoslaviji nije trebalo dugo da otkrije kolonijalnu i fašističku prirodu Izraela i da odluči da prekine sve veze sa Izraelom, i da ih nikada ne obnovi sve do raspada SFRJ-a.

Ovo potvrdjuje da je tokom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina Palestinska Oslobodilačka Organizacija PLO, kao jedini predstavnik palestinskog naroda, na čelu sa pokojnim predsjednikom Jaserom Arafatom, dobijala punu političku, ekonomsku i vojnu podršku Jugoslavije i predsjednika Tita lično.

Nadam se da će vam ove istorijske činjenice pomoći prvo da ispravite iskrivljene informacije koje se spominju u Opštinskim propisima – SLCG br.32 od 06.07.2023. godine, i drugo da preispitate svoju odluku da nastavite sa ovim projektom.

Grad Nikšić i njegovi hrabri građani ne bi imali čime da se ponose u ovakvom projektu, naprotiv, ovo će biti iskorišteno samo da se prikriju neprekidni zločini koje čini Izrael, okupatorska sila, i učine Vas partnerom sadašnje izraelske vlade koja otvoreno prihvata najnoviju verziju fašizma”, završava pismo ambasador Države Palestine u Crnoj Gori.

Kako je Nakba uticala na generacije Palestinaca (video)

0 Comments

Submit a Comment