Osmi Kidical Mass u Podgorici: Za ulice po mjeri djece

by | sep 17, 2023 | Čuj - viđi - javi | 0 comments

Javlja: Tim Biciklo.me

NVO Biciklo.me organizuje 8. po redu biciklističku vožnju za djecu ‘Kidical Mass’, u nedjelju 17. septembra 2023. godine, sa početkom u 18 časova sa Trga nezavisnosti u Podgorici.

Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje se u Podgorici realizuju za vrijeme Evropske nedjelje mobilnosti, koja se svake godine obilježava širom Evrope od 16-22. septembra u cilju podsticanja održivih vidova kretanja. Partneri na događaju su Glavni grad Podgorica, Evropska kuća i Džada film fest.

Djeca, roditelji i odrasli voziće rutu dugu 2,5 kilometara u pratnji službenika Uprave policije i tima Biciklo.me. Okupljanje i polazak su planirani sa Trga nezavisnosti, odakle će kolona laganim tempom voziti u pravcu Parka Petrovića. Ruta prolazi Ulicom slobode, Karađorđevom, Bulevarom Stanka Dragojevića, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, zatim Ulicom Ivana Milutinovića, Bulevarom revolucije, Moskovskom, Ljubljanskom, do platoa ispred Parka Petrovića. Nakon što stignu svi učesnici, grupa će se uputiti u Dječiji park, gdje je zakazan edukativni program za djecu, a potom i film u sklopu Džada festa.

Kidical Mass je kolektivna biciklistička vožnja koja se organizuje u sve većem broju gradova širom svijeta, a kojom se, pored uživanja u ulicama bez motornih vozila, traže i bolji uslovi za bezbjedno kretanje djece.

Ova vožnja je prilika da zajedno sa građanima tražimo:
• da svako dijete može samostalno ići u školu, na trening i u park;
• da svaka primarna saobraćajnica u gradu ima odvojene i bezbjedne biciklističke staze;
• da svaka sekundarna saobraćajnica u gradu bude sa ograničenjem od maksimalno 30 km/h;
• da svaki kvart ima ulice smirenog saobraćaja i zone bez automobila;
• da do svake škole postoji bezbjedna biciklistička ruta i zona bez motornog saobraćaja.

To je minimum koji je potreban za kvalitetan život djece u Podgorici. Potrebno je da se svi zajedno izborimo za to, a ova vožnja je prilika da bar na trenutak uživamo u ulicama po mjeri djece.

0 Comments

Submit a Comment