Kafa i biciklizam

by | sep 16, 2023 | Svaštara | 0 comments

Naučno je dokazano da kofein može poboljšati performanse kod sportista generalno. To se odnosi na one koji konzumiraju do dvije šoljice kafe dnevno. Osobe koje konzumiraju više neće primijetiti taj učinak jer se organizam prilagodio na te količine i učinak je znatno smanjen, prenosi biker.hr.

Osim aspekta performansi, kafa može podstaći da se osjećate oštrije i budnije, što može biti od velike koristi za vrijeme vožnje bicikla. Pogotovo kad se ujutro osjećate pomalo bezvoljno i uspavano, šoljica kafe vas može pripremiti za vožnju koja vas čeka.

Ono što je sigurno, kratka stanka uz kafu zapravo je odlična prilika za druženje i priču sa kolegama ili jedna pauza u kojoj uživate na nekom lijepom mjestu. Kafa za vrijeme vožnji je neka vrsta običaja drumskog, a i brdskog bicikliranja.

Ako ne pijete više šoljica kafe dnevno, onda će vas jedan kratki espresso “podići” i dati vam neku vrstu motivacije za nastavak vožnje. Kofein potiče oslobađanje dopamina i adrenalina, ali to oslobađanje traje jedan određeni period i kad prestane, ako ste pretjerali s količinom kafe, onda ste potrošili kvotu i jednog i drugog i taj osjećaj će, kad vas kafa pusti, biti gori nego da je niste ni pili. Iz tog razloga bi trebalo umjereno konzumirati kafu na vožnji. Jedan espresso će vas u prosjeku držati najviše do sat vremena te vam dati onaj osjećaj da možete voziti više i jače nego bez njega.

Tijelo se prilagođava na kofein, pa ćete povećavajući količinu kafe samo naškoditi sebi. Svaki put ćete za isti osjećaj trebati veću količinu kafe. Predlažemo da preskočite kafu ako vam ne treba kako bi sačuvali njen učinak za situacije kad vam je potreban blagi stimulans za vožnju, preporučuju iz biker.hr.

0 Comments

Submit a Comment