Srce čini rastegljivom našu percepciju vremena

by | sep 15, 2023 | Svaštara | 0 comments

Srce je jedan od bitnih mjerača vremena u mozgu i igra temeljnu ulogu u našem osjećaju prolaska vremena – što je ideja o kojoj se razmišlja od davnina, rekao je profesor Adam Anderson sa Univerziteta Kornel, viši autor studije.

On kaže da je “vrijeme dimenzija svemira i temeljna osnova za naše vlastito iskustvo”, te da istraživanje o kome je riječ “pokazuje da je iskustvo vremena iz trenutka u trenutak sinhronizovano s dužinom otkucaja srca i da se mijenja s istom.”

“Percepcija vremena obično je testirana u dužim intervalima, kada su istraživanja pokazala da misli i emocije mogu iskriviti naš osjećaj vremena, možda ga tjerajući da leti ili puzi. Takvi rezultati uglavnom odražavaju kako razmišljamo o vremenu ili ga procjenjujemo, a ne naše direktno iskustvo o vremenu u sadašnjem trenutku”, kaže Anderson.

Prema istraživačkom timu, veza između percepcije vremena i srca upućuje na to da je naša trenutna percepcija vremena ukorijenjena u bioenergetici, pomažući mozgu da upravlja naporom i resursima na osnovu promjena stanja tijela, uključujući otkucaje srca.

“Istraživanje pokazuje da u intervalima manjim od sekunde, koji su prekratki za svjesne misli ili osjećaje, srce reguliše naše iskustvo sadašnjosti”, kaže profesor Anderson. “Čak i u ovim intervalima od trenutka do trenutka, naš osjećaj za vrijeme varira. Čisti uticaj srca, od otkucaja do otkucaja, pomaže u stvaranju osjećaja vremena.” (Izvor: znanost.com.hr)

0 Comments

Submit a Comment