Zašto rijetko kad osjetimo momenat kad nas ubode komarac

by | sep 11, 2023 | Svaštara | 0 comments

Kada deo tela počne da vas svrbi, shvatite da ste bili meta komaraca. Međutim, retko kad ćete osetiti trenutak samog uboda.

Lekar Sermed Mezer iz Londona otkrio je razlog zbog kog često ne osetimo kada nas komarac ubode. Naime, kako je objasnio, razlog je što pljuvačka komaraca ima slična svojstva kao anestetik.

“Ubodom insekta počinje ubrizgavanje lokalnog anestetika u kožu, tako da ga nećete osetiti. U kožu ulazi šest igala, od čega jedna probija kožu, a druga otkriva i pije krv iz krvnih sudova”, rekao je.
Mezer navodi da mogu proći minute ili sati dok ne osetimo ubod komarca.

“Ubod komarca je toliko delotvoran da će komarac nestati dok mi shvatimo šta se dogodilo. Ubadaju nas samo ženke komaraca jer im je potrebna dodatna hrana da bi nahranile svoje mlade. Komarci su evoluirali tako da imaju odličnu sposobnost pronalaska krvnih sudova i sisanja krvi bez nanošenja značajne štete ili neprijatnosti”, dodaje Mezer.

Koliko god se trudili da izbegnete komarce i koliko god koristili razne preparate, na neke ljude oni se “lepe”. Put do “žrtve” nije komplikovan, a ženke komaraca slede oblake bogate ugljen-dioksidom, gasom koji izdišemo. Prema rečima stručnjaka, komarci biraju koga će ubosti i na temelju vrste i količine znoja koji proizvodimo.

Bitno je napomenuti da komarci prate ljude po mirisu. Ženke uključe sva svoja čula kako bi odlučile da li nekoga da ubodu ili ne. Ugljen-dioksid koji ljudi izdišu zajedno s raznim hemikalijama stvara miris koji komarci mogu da nosete i kada su 30 metara udaljeni od čoveka.(Izvor:Klix.ba)

0 Comments

Submit a Comment