'; ?>

Gotovo polovina životinjskih vrsta u opadanju

Objavljeno: 23.05.2023, 08:42h

Skoro polovina životinjskih vrsta u čitavom svijetu trenutno prolazi kroz fazu opadanje veličine populacije, pokazalo je novo istraživanje.

Studija ispituje promjene u gustoći populacije više od 70.000 vrsta životinja iz čitavog svijeta, što je čini najopsežnijim istraživanjem te vrste do sada.

Istraživači s Queen’s University u Belfastu su rekli da su otkrića “drastično upozorenje” jer je globalni gubitak bioraznolikosti uzrokovan ljudskom industrijalizacijom znatno alarmantniji nego što se mislilo. Otkrili su da 48 posto vrsta na Zemlji trenutno prolazi kroz opadanje veličine populacije, dok se veličina populacije povećava kod manje od tri posto vrsta.

Opseg izumiranja vrsta tradicionalno se mjerio kategorijama prijetnji Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), prema kojima 28 posto života na Zemlji trenutno prijeti izumiranje. Međutim, novo istraživanje koristilo je globalnu analizu različite mjere rizika od izumiranja, a to su “populacijski trendovi”.

Analiza pokazuje da nedostatak vrsta s rastućom populacijom pokazuje da se druge vrste ne razvijaju kako bi zauzele mjesto izumrlih vrsta u ekosistemu, prenosi portal Index.hr

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register