'; ?>

BND: Nema naznaka da Putinov režim može da padne

Objavljeno: 23.05.2023, 16:02h

Njemačka tajna služba BND ni 15 mjeseci nakon početka rata u Ukrajini nema indicije da je moguća destabilizacija režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Uprkos pojedinačnim kritikama, recimo zbog suviše spore isporuke municije, nema naznaka da je sistem poljuljan, ili da bi mogao da padne. Rusija je još uvijek u stanju da dugoročno vodi rat”, rekao je šef BND-a Bruno Kal, prenosi Beta.

Kal je na Saveznoj akademiji za bezbjednosnu politiku (BAKS) u Berlinu rekao da zato nema govora o slabostima, ili o tome da bi aktivnosti mogle da budu obustavljene, prenosi Dojče vele.

On je, ipak, napomenuo da se pad režima ne može u potpunosti isključiti i da postoje slabe tačke i moguća iznenađenja, recimo što se tiče sposobnosti oružanih snaga.

Takođe je upozorio da bi Putin mogao da ima uspjeha sa svojom strategijom oslanjanja na faktor vrijeme i masovnost snaga, ako Zapad ne bude u dovoljnoj mjeri podržavao Ukrajinu i organizovao otpor.

Na pitanje kada je BND tačno znao da će Rusija da napadne susjednu Ukrajinu, Kal je odgovorio – otprilike 14 dana prije početka rata.

“Mi smo takođe utvrdili pojave koje nije bilo moguće drugačije protumačiti”, dodao je.

Kal je kao neopravdane odbacio kritike da su tajne službe SAD i Velike Britanije mnogo ranije od BND-a znale da će izbiti rat.

On je objasnio da su te službe vjerovatnoću izbijanja rata predvidjele na osnovu određenih kriterijuma i kretanja koja su posmatrali.

Nasuprot tome, rekao je Kal, za BND je bila važna činjenica da je Putin na kraju krajeva taj koji donosi odluku.

Za šefa Kremlja ta odluka je zavisila od mnogo stvari, dodao je Kal, ali one se nijesu sastojale u “brojanju raketa ili oklopnih vozila”.

Rusija je pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register