'; ?>

Crkvenim zvonom rastjeruju gradonosne oblake

Objavljeno: 22.05.2023, 08:24h

U naselju Čikerija u blizini Tavankuta i Subotice, ne koriste rakete za rastjerivanje gradonosnih oblaka. Za spasavanje roda od vremenskih neprilika koriste alternativne metode, za koje tvrde da su efikasne.

Prije jednog vijeka, led je godinama uništavao ljetinu u tavankutskom kraju i na obližnjoj Čikeriji, pa je tadašnji tavankutski sveštenik naručio zvono iz mariborske livnice kako bi pozivao na molitvu, ali i rastjerivao gradonosne oblake.

„Ono što i samo fizičari tvrde, da zvuk i te kako ima svoju funkciju u razbijanju samih oblaka i tih čestica koje nose led. Mi kao vjernici, i te kako znamo da se treba pouzdavati u Boga koji je stvoritelj svega što imamo i od čega živimo“, navodi velečasni Tomislav Mijatov iz Subotice.

Da je zvonjava bila efikasna u razbijanju oblaka koji su donosili led svjedoče i najstariji stanovnici Čikerije.

Zvono je protekle tri decenije bilo zapušteno, a prošlogodišnje nevrijeme u čikerijskom kraju, podsjetilo je voćare i ratare iz ovog kraja na značaj zvonika u očuvanju roda, pa je zvono renovirano i ponovo postavljeno.

Zvono u Čikeriji, kada treba, aktiviraju stanovnici ovog malog naselja u blizini srpsko-mađarske granice. Ipak, kažu da su malobrojni i da će uskoro, u skladu sa modernim vremenima, crkveni zvonik biti automatizovan.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register