'; ?>

Pitajte Vladu

Objavljeno: 09.05.2023, 13:13h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Rezigniran, poslije napuštanja posla u tri navrata, danas sam poslao sledećI upit Vladi, u njihovoj rubrici “Pitajte Vladu”.

Dana 21.04.2023. godine sam predao zahtjev Upravi prihoda i carina za izdavanje potvrde o plaćenom porezu na honorar za 2022. godinu. Uz zahtjev sam priložio uplatnicu na kojoj čitko i jasno piše da:

– plaćam porez na honorar u iznosu od 3600.00 eura, za 2022. godinu, primljen iz inostranstva.

– da uplaćujem iznos od 540.00 eura – koliko iznosi porez na honorar – po stopi od 15%.

Uz zahtjev sam napisao da mi je potvrda potrebna kako bih poslodavcu pružio dokaz o izmirenom porezu, navodeći ime poslodavca koji je iz Brisela(Belgija).

Naša (to jest Vaša,) Uprava prihoda i carina, iako je rok za izdavanje potvrde 8 (i slovima “osam”) dana, ni poslije devetnaest dana mi ne izdaje potvrdu. Nekoliko puta sam napuštao posao(radim u državnoj administraciji), interesovao se, tražio da mi najzad izdaju potvrdu koju su obavezni da izdaju. Sve mi je džaba.

Poslodavcu iz inostranstva ne mogu da objasnim da ne mogu dobiti dokaz da sam uplatio porez na honorar, prosto mu nije jasno kako ne mogu da dobijem potvrdu, stavljući me u oprvdanu sumnju da nijesam izmirio navedeni porez, iako mi je po Ugovoru uz honorar išao i dio kojim trebam platiti porez.

Poslednja informacija, data 04.05.2023. godine od strane  Poreske uprave i carina je da je potvrda gotova, samo se čeka načelnica da je potpiše “ali je ona često odsutna ili je na sastancima”!

Pitam se – i pitam Vas, da li je moguće da poreski obaveznik koji je uredno izmirio obavezu prema državi(koju uzgred rijetko ko plaća kao fizičko lice) ne može da dobije potvrdu o tome već 19 dana, iako je rok 8 dana?

Je li moguće da neku običnu potvrdu uz koju je priložen dokaz o uplati može da potpiše samo neki tamo načelnik, te da građanin mora čekati da se on smiluje i stavi svoj (bezvrijedni) potpis?

Predlažem Vam da stavite katanac u Upravi prihoda i carina, a da nas građane, koji izmiruju obaveze prema državi proglasite ludacima jer to niko ne plaća i ne treba da plaća.

Predlažem Vladi i da se samoraspušti, najzad.

Omer Šarkić,

seljački aktivista i bloger

Ul. Buta Lekića br.10 (kuća preko puta Uprave prihoda i carina)

Podgorica, 09.05.2023. godine,

to jest 19 dana nakon predaje zahtjeva za izdavanje jebene potvrde da sam platio porez na honorar za 2022. godinu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register