Značajan uspjeh debitantskog filma Filipa Prelevića

by | apr 27, 2023 | Novosti, Šta ima? | 0 comments

Film „Smrt i Staniša“, mladog crnogorskog autora Filipa Prelevića osvojio je nagradu za najbolji film u kategoriji „kratkog internacionalnog“ filma na prestižnom festivalu „The Massachusetts Independent Film Festival“. Ovaj festival okuplja autore iz cijelog svijeta i tradicionalno se održava u Bostonu (SAD) sa ciljem prikazivanja filmova nezavisne produkcije svih žanrova.

Nakon svjetske premijere u Rumuniji, na festivalu „Long Story Shorts“ u Bukureštu, gdje je bio nominovan u kategoriji za najboljeg glumca (Pavle Prelević) i najbolji scenario (John Sinak i Filip Prelević), film će biti prikazan i na festivalu „2023 ARFF Berlin / International Awards“ koji će se održati u decembru 2023. godine. Trenutno je prijavljen na više internacionalnih festivala a uskoro će biti poznati datumi za regionalnu i crnogorsku premijeru.

U pitanju je debitanski film Filipa Prelevića koji je imao samo šesnaest godina dok ga je režirao, a sedamnaest godina u toku postprodukcije filma, dok je sami scenario napisao zajedno sa svojim bratom, u naletu inspiracije i to za samo nekoliko dana.

Iskustvo rada na ovom filmu bilo je od velikog značaja za talentovanog autora. „Ljubav prema filmu sam imao od malena i ovo iskustvo mi je učvrstilo želju da nastavim da se bavim režijom. Veoma sam zahvalan sjajnoj ekipi koja je učinila cijeli proces stvaranja filma velikim zadovoljstvom“, kaže Filip.

Snimanje je trajalo tri dana, na više lokacija, u Tivtu i Podgorici. Kompletna produkcija filma je završena u novembru 2023. godine.

Filip Prelević već radi na sljedećem projektu i to dugometražnom filmu, a sudeći po pozitivnim komentarima i zapaženom uspjehu debitantskog filma, možemo očekivati da će se crnogorska kinematografija sve češće naći na važnim događajima iz industrije i svetskim festivalima.

0 Comments

Submit a Comment