Decenija borbe i sindikalizma

by | apr 13, 2023 | Čuj - viđi - javi | 0 comments

Javlja: Sindikat medija Crne Gore

Položaj medijskih radnika se mora mijenjati radikalno na bolje, a Granski kolektivni ugovor je prilika za to. Iako prve reakcije poslodavaca ne ulivaju nadu da će pregovori biti uspješni, Sindikat medija Crne Gore (SMCG) daće šansu dijalogu, ali neće odustati od zahtjeva radnika. To je poručio predsjednik SMCG Radomir Kračković na konferenciji “10 godina borbe i sindikalizma”, povodom godišnjice od osnivanja te radničke organizacije.

Kračković je podsjetio da je položaj novinara i medijskih radnika u Crnoj Gori generalno loš, da su zarade ispod prosjeka, te da su oni često i meta fizičkih napada. Zato su inicirali pokretanje novih pregovora o Granskom kolektivnom ugovoru (GKU), kojima traže povećanje zarada za zaposlene u medijima u prosjeku od 15-20 odsto. On je otkrio da su nedavno dobili pisane primjedbe poslodavaca na predloge sindikata, te da su poslodavci većim dijelom odbili zahtjeve i ostavili mogućnost da se pregovara oko koeficijenata i povećanja zarada.

“Sindikat medija će svakako dati šansu dijalogu, ali će nastaviti i da se na druge načine bori za poboljšanje socio-ekonomskog položaja zaposlenih u medijima. Nećemo odustati od svojih zahtjeva, jer smatramo da tokom ove godine mora doći do povećanja zarada zaposlenih u medijima”, poručio je Kračković.

Dodao je da postoje i drugi zakonski načini da do toga dođe. On je istakao da predstavnici SMCG neće gubiti vrijeme na duge pregovore ukoliko sa strane poslodavaca ne bude volje da se iole poboljša novinarski status.

Doskorašnja predsjednica SMCG Marijana Camović Veličković podsjetila je da je tokom prethodnih deset godina Sindikat postao najveća orgnizacija koja se bavi medijima u Crnoj Gori. Kako je kazala, SMCG okuplja gotovo 650 zaposlenih iz svih medija – privatnih, javnog servisa i lokalnih javnih emitera.

“Grupa entuzijasta pokrenula je sve ovo prije deset godina i ispostavilo se da smo uradili dobru stvar. Tokom ovih deset godina bilo je dosta prepreka, nerazumijevanja i spoticanja”, otkrila je ona.

Podsjetila je da je te 2013. godine bilo dosta napada na novinare i medijske radnike, da su neki privatni mediji bili pred štrajkom zbog neisplaćivanja zarada, te da je i situacija u lokalnim javnim emiterima bila loša. Zato je osnivanje sindikata djelovalo kao logičan izbor.

“Stojimo uz naše koleginice i kolege, a tokom ovih deset godina nema medija koji nijesmo obišli i po više puta. Razgovarali smo sa ljudima, slušali njihove probleme i pokušavali da im pomognemo. Sad mislim da ne postoji zaposleni u Crnoj Gori koji ne zna da se može obratiti Sindikatu medija za bilo koji problem koji se tiče njegovog radnog odnosa”, zaključila je Camović Veličković.

Potpredsjednica SMCG Milena Bubanja Obradović kazala je da je situacija u lokalnim javim emiterima “standardno loša”.

“Zaposleni u lokalnim javnim emiterima su najugroženiji i kada je riječ o socio-ekonomskom položaju ali i kada su u pitanju izazovi iz oblasti profesionalnih prava i nezavisnosti u radu”, kazala je ona.

Bubanja Obradović je kazala da lokalni javni emiteri dijele sudbinu opština u kojima rade, te da su u gorem položaju mediji sa sjevera od onih na jugu ili u centralnim djelovima. Naglasila je da pojedinim kolegama iz lokalnih medija zarada kasni i do devet mjeseci.

Predsjednica Sindikata zaposlenih u RTCG i potpredsjednica SMCG, Jadranka Drobnjak kazala je da su u tom mediju u toku pregovori o povećanju zarada zaposlenima, te da im je cilj da se na pravi način vrednuje rad zaposlenih naročito onih uključenih u proizvodnju programa, koji trenutno žive na rubu egzistencije. Kako je kazala prosječna zarada u Javnom servisu je oko 730 eura.

“Međutim, toliku platu nema urednik emisije sa više od 15 godina staža. Prosjek nažalost prave prevelike plate i prevelike varijabile”, kazala je ona.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković čestitao je deceniju postojanja Sindikata medija i ukazao da su dostignuća sindikalizma u medijima za divljenje.

0 Comments

Submit a Comment