'; ?>

Hrvatska priprema Rezoluciju o debljini

Objavljeno: 31.03.2023, 22:30h

Poslanici u hrvatskom parlamentu podržali su danas predlog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku da se usvoji Rezolucija o debljini, uz upozorenje da Hrvatska ima najveći postotak debelih osoba u EU, založili su se za zdravu ishranu u vrtićima i školama i propagiranje kretanja i sporta.

Rezolucijom se predlaže da sve nadležne institucije preduzmu sve odgovarajuće korake iz djelokruga svojih odgovornosti u vezi sa sprečavanjem, dijagnostikovanjem i liječenjem debljine u svrhu smanjenja broja oboljelih od debljine.

Predlaže se promocija zdravog načina života, posebno zdravu ishranu, fizičku aktivnost, održavanje odgovarajuće tjelesne mase, nepušenje, izbjegavanje prekomerne konzumacije alkohola i kontrolu povišenih vrijednosti pritiska i masnoća.

U ime predlagača Renata Sabljar Dračevac rekla je da bi donošenje Rezolucije trebalo da bude jedan od doprinosa smanjenju prevalencije prekomjerne težine, unapređenju zdravlja, sprečavanja bolesti i podizanja kvalitete i dužine života svih, a pogotovo mladih naraštaja.

Sabljar Dračević je iznijela podatak da je 2019. samo 34 posto odraslih u Hrvatskoj imalo normalnu telesnu masu, a čak 65 posto prekomernu, od čega 23 posto njih debljinu.

Sabljar Dračevac upozorila je i da procjene pokazuju da će udio osoba s debljinom u Hrvatskoj do 2030. iznositi 32.4 posto. Takođe, procjenjuje se da će udio djece s debljinom u toj godini iznositi 23.19 posto za uzrast od pet do devet godina a 16.37 posto od 10 do 19 godina, prenosi Tanjug.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register