Hrvatska priprema Rezoluciju o debljini

by | mar 31, 2023 | Novosti | 0 comments

Rezolucijom se predlaže da sve nadležne institucije preduzmu sve odgovarajuće korake iz djelokruga svojih odgovornosti u vezi sa sprečavanjem, dijagnostikovanjem i liječenjem debljine u svrhu smanjenja broja oboljelih od debljine.

Predlaže se promocija zdravog načina života, posebno zdravu ishranu, fizičku aktivnost, održavanje odgovarajuće tjelesne mase, nepušenje, izbjegavanje prekomerne konzumacije alkohola i kontrolu povišenih vrijednosti pritiska i masnoća.

U ime predlagača Renata Sabljar Dračevac rekla je da bi donošenje Rezolucije trebalo da bude jedan od doprinosa smanjenju prevalencije prekomjerne težine, unapređenju zdravlja, sprečavanja bolesti i podizanja kvalitete i dužine života svih, a pogotovo mladih naraštaja.

Sabljar Dračević je iznijela podatak da je 2019. samo 34 posto odraslih u Hrvatskoj imalo normalnu telesnu masu, a čak 65 posto prekomernu, od čega 23 posto njih debljinu.

Sabljar Dračevac upozorila je i da procjene pokazuju da će udio osoba s debljinom u Hrvatskoj do 2030. iznositi 32.4 posto. Takođe, procjenjuje se da će udio djece s debljinom u toj godini iznositi 23.19 posto za uzrast od pet do devet godina a 16.37 posto od 10 do 19 godina, prenosi Tanjug.

0 Comments

Submit a Comment