'; ?>

IA: Nisu ispoštovane zakonske procedure za razrješenje direktora Uprave policije

Objavljeno: 30.03.2023, 19:24h

Način na koji je Vlada na današnjoj sjednici, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, razriješila direktora Uprave policije nije u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, a ni u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, ocijenio je Institut alternativa (IA).  

Dragana Jaćimović, istraživačica javnih politika u IA, podsjeća na to da, prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, postupak razrješenja  direktora policije prije isteka vremena na koje je postavljen može pokrenuti Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore ukoliko ne prihvati poseban izvještaj o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije koji direktor policije dostavlja najmanje dva puta godišnje.

IA je ranije objavio da ja Odbor za bezbjednost i odbranu “pokazao pasivnost u kontrolnoj funkciji, budući da godinama nije razmatrao izvještaje koje su dostavljali direktori policija”.

“Od ukupno osam dostavljenih izvještaja od strane direktora policije od 2018. godine, Odbor za bezbjednost i odbranu je razmatrao samo jedan, i to u junu 2019. godine. U periodu od kada je pokrivao poziciju v.d. direktora, a zatim i direktora Uprave policije, Brđanin je Odboru za bezbjednost i odbranu dostavio četiri polugodišnja izvještaja, od kojih nijedan nije razmatran”, konstatuje IA.

Poslednji poseban izvještaj od strane direktora UP je dostavljen Odboru za bezbjednost i odbranu 24. novembra 2022. Godine.

“Budući da Odbor za bezbjednost i odbranu nije razmatrao izvještaje direktora policije, pa samim tim nije ni dostavio predlog za pokretanje postupka razrješenja, Ministarstvo unutrašnjih poslova je na raspolaganju imalo druge mehanizme za utvrđivanje eventualne odgovornosti direktora policije koje predviđa Zakon o državnim službenicima i namještenicima”, napominje IA.

Vlada razriješila direktora UP Brđanina

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register