'; ?>

AI: Bez kazni za ratne zločine, torturu i napade na novinare

Objavljeno: 28.03.2023, 12:43h

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal objavila je izvještaj za ovu godinu u kome upozorava da u Crnoj Gori i dalje postoji nekažnjivost za  ratne zločine, torturu i napade na novinare. 

“Policija nije adekvatno reagovala na nasilje u porodici. Verbalno zlostavljanje i prijetnje diskriminisanim grupama pogoršale su etničke podjele koje postoje”, navodi se u dokumentu.

Piše da su dva premijer svrgnuta glasanjem o nepovjerenju, što je izazvalo političku krizu.

“Održani su masovni protesti u kojima su građani tražili vanredne parlamentarne izbore, funkcionalan Ustavni sud i promjenu zakona kojim se ograničavaju predsjednička ovlašćenja”, ističe se u dokumentu.

U dijelu dokumenta koji se odnosi na torturu, piše da je Komitet Ujedinjenih nacija protiv torture ponovio dugogodišnju zabrinutost u vezi sa uslovima i pravima pritvorenika u policijskim pritvorima i zatvorima.

“Kao i zabrinutost u vezi izostanka nezavisnih istraga o zlostavljanju. Pet policajaca je optuženo da su 2020. godine mučili osumnjičenog Marka Boljevića kako bi izvukli priznanje, a policijski inspektor je kasnije sličan način optužen zbog takvog postupanja prema Boljeviću i Benjaminu Mugoši”, precizirano je u izvještaju.

Napominju da su bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić privedeni zbog sumnje za korupciju.

“Specijalni državni tužilac uhapšen je u decembru zbog zloupotrebe službenog položaja. Evropska komisija je u oktobru pozvala Crnu Goru da primijeni zakone koji jačaju nezavisnost, integritet, odgovornost i profesionalizam pravosuđa”, ističe se u izvještaju u koji je RTCG imala uvid.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register