'; ?>

Reagovanje EOS Matrix d.o.o: Sigurnosni proboj se nije dogodio

Objavljeno: 27.03.2023, 21:52h

EOS Matrix d.o.o. je reagovao na tekst koji smo objavili  a koji se odnosi na  curenje više od 181.000 ličnih podataka građana Hrvatske, među njima i podaci par stotina maloljetnih osoba.

Reagovanje prenosimo integralno

Poštovani,

nastavno na objavu o neovlaštenom korištenju osobnih podataka, 26. ožujka 2023., preuzetu s portala istrage.hr „Otkrivamo: Od utjerivača dugova procurili osobni podaci stotine maloljetnika“ ljubazno molimo da dopunite objavu ili prenesete u novoj formi sljedeće reagiranje:

EOS Matrix od 2008. u Hrvatskoj obavlja djelatnost naplate potraživanja od građana te u istu svrhu i na valjanoj pravnoj osnovi, u skladu sa Zakonom o obveznim odnosima, Ovršnim zakonom, Zakonom o parničnom postupku te Zakonom o nasljeđivanju obrađuje osobne podatke. U svakodnevnom poslovanju EOS Matrix kontinuirano provodi sve propisane procese, poštujući visoke organizacijske i tehničke standarde u zaštiti osobnih podataka.

O špekulaciji oko navodnog „curenja“ podataka, EOS Matrix je doznao iz medijskog upita, po čemu je još u utorak, 21. ožujka obavijestio Agenciju za zaštitu osobnih podataka. Uvidom u vlastite sustave, EOS Matrix je utvrdio kako se sigurnosni proboj nije dogodio, niti je utvrđeno interno neovlašteno postupanje s osobnim podacima. Isto nije utvrđeno niti prethodnim kontinuiranim i intenzivnim provjerama informacijskih sustava.

Osobni podaci naime čuvaju se primjenjujući adekvatne organizacijske i tehničke mjere zaštite osobnih podataka, sve u skladu s pozitivnim propisima Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR). Naglašavamo i kako je EOS Matrix d.o.o. nositelj certifikata ISO 27001, vodećeg svjetskog standarda za informacijsku sigurnost. Ovakvo, neovisno standardiziranje, jamči dodatnu i sveobuhvatnu zaštitu, prepoznavanje i obradu rizika.

Kad je riječ o osobnim podacima maloljetnih osoba, isti se iznimno i pojedinačno obrađuju uvažavajući u cijelosti pozitivne propise RH i to u slučaju kad su maloljetne osobe nasljednici temeljem sudskog rješenja o nasljeđivanju ili kada je imovina u vlasništvu maloljetnih osoba po bilo kojem pravnom osnovu (darovanje/nasljeđivanje/kupoprodaja…). U situacijama kada maloljetne osobe naslijede imovinu dužnika, tada se one mogu pojaviti i kao ovršenici. U tim slučajevima one imaju poseban pravni status u pogledu pravne sposobnosti, zastupanja kao i eventualnog raspolaganja imovinom te se tim predmetima postupa s osobitom pažnjom.

U potpunosti surađujemo i u komunikaciji smo s Agencijom za zaštitu osobnih podataka, a u svrhu zaštite prava i podataka naših korisnika i EOS Matrixa, razmatramo pravne mogućnosti i adresiranje ovog slučaja prema nadležnim tijelima Republike Hrvatske.

S poštovanjem,

EOS Matrix d.o.o.

Hrvatska: Iz kompanije EOS Matriks procureli lični podaci 181.000 građana

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register