'; ?>

Počinje ljetnje računanje vremena, spavaćemo sat manje

Objavljeno: 25.03.2023, 12:57h

Ljetnje računanje vremena počinje u noći između subote, 25. i nedelje 26. marta pomjeranjem časovnika za sat unaprijed, saopštila je Direkcija za mjere i dragocjene metale.

Pomjeranjem časovnika za jedan čas unaprijed, vrijeme u 2 računaće se kao 3.

Spavaćemo sat vremena kraće.

Ljetnje računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u oktobru.

Meteorolozi kažu da pomjeranje sata negativno utiče na neke vremenske prilike. Branko Micev, meteorolog, smatra da ako je zenitni položaj sunca između 12 i 13 časova treba očekivati maksimalnu temparturu oko 15 časova.

“Ona se desi u 17 časova zato što se vrijeme promijenilo, znači promijenili smo na vještački način da je osjećamo u pet časova popodne”, smatra sagovornik RTCG.

Zato se, kaže Micev, treba usmjeravati prema suncu.

“Naše ponašanje je usklađeno sa kretanjem sunca, iz tih razloga priorodno je da imamo zimsko vrijeme, i ono da ostane trajno. Brojne države u svijetu permanentno koriste to vrijeme”, ocijenio je Micev.

Evropski parlament je 2019. godine izglasao ukidanje sezonskog pomjeranja sata i predložio da u martu 2021. godine poslednji put to urade zemlje koje se odluče na ljetnje računanje. Konačna odluka je, ipak, na Vladi svake zemlje.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su saopštili za TVCG da trenutno računamo vrijeme po Zakonu iz državne zajednice sa Srbijom koji je usklađen sa evropskim ali iz 2001. godine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register