Na Korzici otkrivena nova vrsta sisara mačka-lisica

by | mar 23, 2023 | Novosti | 0 comments

Godinama je bila dio legende među lokalnim stanovništvom, a problem sa njom imali su i pastiri. Novom analizom gena otkriven je jedinstven genski soj divljih mačaka u udaljenim šumskim šikarama sjevernog dijela Korzike.

Velika mačka je godinama bila legenda na Korzici, prije nego što je jedna slučajno uhvaćena u kokošinjcu 2008. godine na sjeveru tog francuskog ostrva.

“Vjerujemo da je to divlja  vrsta koja je bila poznata, ali nije naučno identifikovana jer je izuzetno neupadljiva životinja sa noćnim navikama. Mačka-lisica je dio naše pastirske mitologije. Iz generacije u generaciju pričali su priče o tome kako će šumske mačke napasti  ovce i koze. Mačka se razlikuje od normalne pripitomljene mačke jer je duža od prosječne mačke, može da poraste do jednog metra. Ima veće uši, duge očnjake i crni čuperak na kraju repa”, rekao je Pjer Bendeti, glavni tehničar za životnu sredinu francuske kancelarije za šume i lov, prenosi RTS.

Ostale prepoznatljive karakteristike mačke-lisice su linije na prednjim nogama, tamna boja zadnjih nogu i smeđe dlake na stomaku.

Dlaka joj je gusta i svilenkasta i štiti ovu mačku od buva, krpelja i drugih štetočina.

0 Comments

Submit a Comment