'; ?>

Medović: Usmena saglasnost Vučića ima isto dejstvo kao da je pismeno zaključen

Objavljeno: 23.03.2023, 09:16h

Profesor novosadskog Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe Vladimir Medović je izjavio da to što evropski sporazum kao ni Aneks za njegovu implementaciju nisu potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti “ne umanjuje njihovo pravno dejstvo”.

“U skladu sa pravilima međunarodnog javnog prava, usmeno zaključeni međunarodni sporazumi imaju isto pravno destvo kao i oni koji su pismeno zaključeni. Bitno je da postoji saglasnost volja dvije strane oko sadržine teksta, a ta saglasnost je nedvosmisleno potvrđena izjavom posrednika, visokog predstavnika Evropske unije (EU) Borelja. Sporazum, dakle, postoji i on proizvodi dejstvo”, rekao je Medović za nedjeljnik NIN, prenosi Beta.

Kako je rekao Medović, “prihvatanjem Aneksa kompletiran je evropski sporazum čiji tekst su predsednik Aleksandar Vučić i premijer Aljbin Kurti usaglasili u Briselu 27. februara”.

“Da ne bude nikakve sumnje, paragrafom 2. Aneksa je izričito predviđeno da se Kosovo i Srbija obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i Aneksa, i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i Aneksa ekspeditiveno i u dobroj veri”, rekao je Medović.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register