‘Kralj kriptovaluta’ pao na podgoričkom aerodromu?

by | mar 23, 2023 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Adžić je podsjetio da nekadašnji ‘kralj kriptovaluta’, “stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara.

Kvon Do-Hiung (32), poznatiji kao Do Kvon, koga potražuju Južna Koreja, SAD i Singapur, uhapšen je na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima, i se čeka se zvanična potvrda identiteta.

Vlasti Južne Koreje su krajem prošle godine tvrdile a se Kvon krije u Srbiji. Južna Koreja je, prema pisanju Fajnenšl tajmsa, kontaktirala organe u Srbiji, uprkos činjenici da između dvije zemlje ne postoji dogovor o ekstradiciji.

Do Kvon je južnokorejski suosnivač i izvršni direktor Teraform Labs sa sjedištem u Singapuru, matične kompanije srušenog stejbelkoina TeraUSD (kriptovalute kod kojih je cijene dizajnirana da bude vezena za referentnu imovinu) i kriptovalute Luna.

TeraUSD i Luna su kolabirali u maju 2022. godine, izbrisavši tržišnu kapitalizaciju od skoro 45 milijardi dolara za nedjelju dana i uzrokujući stotine milijardi gubitaka na većem tržištu kriptovaluta. Kvon se suočava sa pravnim i društvenim pritiskom u vezi sa svojom ulogom u nesreći Tera. Građani iz različitih jurisdikcija — uključujući Južnu Koreju, Singapur i Sjedinjene Države — preduzimaju pravne mjere protiv Kvona.

 

https://twitter.com/filip_adzic/status/1638886164118802432

0 Comments

Submit a Comment