'; ?>

‘Kralj kriptovaluta’ pao na podgoričkom aerodromu?

Objavljeno: 23.03.2023, 14:41h

“Crnogrska policija lišila je slobode lice za koje se sumnja da je jedan od najtraženijih bjegunaca, južnokorejski državljanin Do Kwon, suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs sa sjedištem u Singapuru”, saopštio je, na svome tvoter nalogu, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore Filip Adžić.

Adžić je podsjetio da nekadašnji ‘kralj kriptovaluta’, “stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara.

Kvon Do-Hiung (32), poznatiji kao Do Kvon, koga potražuju Južna Koreja, SAD i Singapur, uhapšen je na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima, i se čeka se zvanična potvrda identiteta.

Vlasti Južne Koreje su krajem prošle godine tvrdile a se Kvon krije u Srbiji. Južna Koreja je, prema pisanju Fajnenšl tajmsa, kontaktirala organe u Srbiji, uprkos činjenici da između dvije zemlje ne postoji dogovor o ekstradiciji.

Do Kvon je južnokorejski suosnivač i izvršni direktor Teraform Labs sa sjedištem u Singapuru, matične kompanije srušenog stejbelkoina TeraUSD (kriptovalute kod kojih je cijene dizajnirana da bude vezena za referentnu imovinu) i kriptovalute Luna.

TeraUSD i Luna su kolabirali u maju 2022. godine, izbrisavši tržišnu kapitalizaciju od skoro 45 milijardi dolara za nedjelju dana i uzrokujući stotine milijardi gubitaka na većem tržištu kriptovaluta. Kvon se suočava sa pravnim i društvenim pritiskom u vezi sa svojom ulogom u nesreći Tera. Građani iz različitih jurisdikcija — uključujući Južnu Koreju, Singapur i Sjedinjene Države — preduzimaju pravne mjere protiv Kvona.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register