'; ?>

Đurović: Skupština nastavlja da radi u punom kapacitetu

Objavljeno: 23.03.2023, 10:52h

Skupština može obavljati svoju funkciju do izbora novog saziva, kaže za TVCG predsjednica parlamenta Danijela Đurović, objašnjavajući da Ustav u tom dijelu nije predvidio nikakva ograničenja.

Tvrdi i daje evropska praksa da Skupština nastavlja da radi u punom kapacitetu sve do konstituisanja novog saziva.

„I sa te strane nema ograničenja da Paralament obavlja sve poslove sve do zasivanja novog saziva Skupštine već je preporuka da se Skupština skrupulozno ponaša u dijelu da ne bi trebalo da donosi neke posebno značajne akte recimo da je u pitanju donošenje novog budžeta. I ono što je vrlo važno treba napomenuti da Zakon o izboru odbornika i poslanika predviđa da mandat poslanika traje do konstituisanja Skupštine u novom sazivu“, kaže Đurović.

Advokat Veselin Radulović ocjenjuje da Skupština nakon raspuštanja ne može da zasijeda u punom kapacitetu. On ne spori da mandat poslanika traje do novih izbora. Ocjenjuje, ipak, da ovaj saziv Parlamenta ne može da radi u punom kapacitetu nakon što je predsjednik ukazom raspustio Skupštinu.

“Tu se pojavjuje nešto što sam ja više puta govorio, a to je problem koji imamao zbog nedostatka zakona o Skupštini, kao što imamao problem sa Vladom zbog nedostatka zakona o Vladi. I Vlada koja je u tehničkom mandatu radi u punom kapacitetu evo i Skupština je krenula istim putem kao Vlada i to nije dobro. Bez obzira na nepostojanje tih zakona mislim da Skupština nije mogla da zasijeda i donosi odluke“, kaže Radulović.

Predsjednica Skupštine tvrdi da predsjednikov ukaz o raspuštanju Skupštine nije pravno valjan akt. Šef države je kaže prekršio Ustav kada nije dao mandat za sastav nove vlade, a Skupštinu je raspustio pozivajući se samo na član 92 stav 3 Ustava.

 

Đukanović raspustio Skupštinu

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register