'; ?>

Brak i seks

Objavljeno: 23.03.2023, 07:40h

Koliko je dovoljno seksa da bi partneri bili sretni i zadovoljni svojom vezom. Što je minimalni, a što maksimalni broj seksualnih odnosa koji bi trebali biti prisutni u zdravoj vezi?

Postoji čitav niz knjiga i časopisa koji se bave isključivo ovom temom i nagovaraju partnere na seks svake večeri. Razlozi koji stoje iza preporuke gotovo su im identični: partneri tako provode više vremena zajedno, međusobno su privrženiji, ukoliko se potrude seks će pretvoriti u fizičku vježbu i tako dalje.

Iako ovaj pristup može pozitivno djelovati na neke parove, istraživanje objavljeno u kanadskom časopisu Social Psychological and Personality Science dalo je drugačije rezultate: prema navedenom, partneri će postići optimalno zadovoljstvo ukoliko upražnjavaju seks jednom nedjeljno, prenosi geek.hr

Potpuno je nerealno očekivati seks svakog dana, kažu naučnici koji su sproveli istraživanje, jer postoji nešto što se zove stvarni život – većina parova zatrpana je poslom te profesionalnim i porodičnim obavezama.

Istraživanje, sprovedeno u tri faze koje su obuhvatile ljude svih etničkih grupa, dobi i platežne moći, pokazalo je da parovi u prosjeku praktikuju seks jednom sedmično i to drže optimalnim brojem odnosa.

Rezultati su upoređeni s ranijim istraživanjima koja su trajala i po nekoliko decenija, a čiji su rezultati gotovo identični: parovi u prosjeku upražnjavaju seks jednom nedjeljno i zadovoljni su njegovom učestalošću. Nije potpuno jasno zašto je baš ova brojka optimalna; jedno od ponuđenih objašnjenja jest intuitivni osjećaj ljudi da će češći seks rezultirati bržim zasićenjem između partnera. Rjeđi seks, pak, dovodi do sumnje kako u partnera – zbog moguće nevjere – tako i u sebe – strah da više nisu privlačni – usljed čega dolazi do gubitka samopouzdanja.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register