'; ?>

Njemačka štampa: Car Milo pred penzijom

Objavljeno: 21.03.2023, 12:06h

“Opušteni pobjednici izgledaju drugačije”, opisuje berlinski Tagesšpigel obraćanje crnogorskog predsjednika nakon prvog kruga izbora u nedjelju (19. mart).

Navodi se da je “vječni regent” Milo Đukanović sa “slatko-kisjelim osmjehom docirao o još uvijek mogućoj pobjedi”.

List ocjenjuje da će u drugom krugu favorit biti izazivač Jakov Milatović (37). “Raniji ministar ekonomije i kandidat pokreta Evropa sad može da računa na lavovski dio glasova kandidata koji su ispali u prvom krugu”, piše Tagesšpigel, prenosi Dojče vele.

Dodaje se da se Đukanović nadao duelu sa “srpskim nacionalistom” Andrijom Mandićem, protiv kojeg bi još imao realne šanse u drugom krugu 2. aprila.

Ovako, Tagesšpigel zaključuje: “Crna Gora je pred istorijskim zaokretom, a Đukanovića čekaju nezgodna vremena: ako taj car sklon biznisu izgubi imunitet, vjerovatno mu prijete nove istrage zbog zloupotrebe moći i korupcije”.

O izborima piše i socijalistički dnevni list Nojes Dojčland: “Đukanović je dugo važio za garanta puta na Zapad, zbog čega mu je tolerisano zavlačenje ruku u državnu kasu”.

List navodi da sada sa Milatovićem na scenu stupa nova generacija političara. “Nimalo ne zaostaje za Đukanovićem u evropskim ambicijama, naprotiv. Milatović kritikuje sveprisutnu korupciju Demokratske partije socijalista i predstavlja je kao balvan na evropskom putu. Milatović bi bio jednako dobrodošao u Briselu, Berlinu i Vašingtonu”.

U komentaru berlinskog lista Tagescajtung navodi se da su oba kandidata u drugom krugu “prozapadna”, i “politički fosil” Đukanović i, kako piše autor Erih Ratfelder, “dosadašnji ministar finansija” Milatović.

U tekstu se dodaje da se za Đukanovića, “uprkos svim zaslugama za nezavisnost Crne Gore, lijepi etiketa da je odgovoran za korupciju”, pa je zato Milatović “favorit civilnog društva, lijevih i zelenih snaga, manjina i prozapadnih Srba”.

“To što je prosrpski i proruski kandidat Andrija Mandić sa 19 odsto tako propao, prije svega je šamar srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i time i Vladimiru Putinu. Jer, Crna Gora je trebalo da bude prva kockica u formiranju srpskog svijeta koji, analogno ruskom svijetu, stanovništvo u drugim zemljama treba da okrene ka otadžbini”, dodaje se u Tagescajtungu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register