'; ?>

Kriminalci iz CG uključeni u šverc 30 tona kokaina

Objavljeno: 21.03.2023, 09:39h

Crnogorske vlasti su ukazale da su između 2017. godine i 2021. godine policijske agencije zaplijenile više od 30 tona kokaina širom svijeta u slučajevima kada su kriminalci iz Crne Gore bili uključeni, navedeno je u izvještaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC).

Riječ je o globalnom izvještaju o švercu kokaina za 2023. godinu, gdje se posebno analiziraju međunarodne veze kriminalnih grupa, a koji je objavljen na zvaničnom sajtu Kancelarije UN za drogu i kriminal, prenosi RTCG.

U izveštaju se navodo da je crnogorska luka Bar aktivna tranzitna tačka za balkanske kriminalne grupe kada je riječ o švercu narkotika, često iz Južne Amerike.

“Državljani Crne Gore se već neko vrijeme često pojavljuju u otkrivenim slučajevima šverca kokaina, posebno kao mornari na prekookeanskim brodovima”, konstatovano je u izvještaju, uz napomenu da postaju i sve važniji igrači.

“Na primjer, u junu 2019. vlasti u luci Filadelfija, Sjedinjene Države, zaplijenile su izuzetnu količinu od 20 tona kokaina sa kontejnerskog broda na putu za luku Roterdam u Holandiji, a uhapsile su i nekoliko crnogorskih pripadnika posade”, navedeno je u izveštaju.

Dodaje se da su crnogorske vlasti identifikovale, što se može vidjeti u otvorenim izvorima, Škaljarski i Kavački klan kao moćne i organizovane kriminalne grupe visokog rizika u zemlji.

“Štaviše, prema izvorima medija, crnogorski državljanin koji boravi u Austriji navodno zauzima vodeće mjesto u šemi šverca narkotika sa dva hrvatska saradnika. Osumnjičen je od agencija za sprovođenje zakona da ima veze sa velikim pošiljkama kokaina koje su otkrivene u Kolumbiji i Italiji”, naglašeno je u izvještaju Kancelarije UN za drogu i kriminal.

Navodi se i da su pošiljke banana, obično iz Ekvadora, poslužile katkad za prebacivanje i prikrivanje kokaina koji stiže u balkanske luke. “UNODC ukazuje i da u balkanskim lukama velike pošiljke kokaina iz Južne Amerike organizuju balkanske kriminalne grupe, posebno albanski i državljani Srbije ili Crne Gore, koji obezbjeđuju nabavku i transport do mjesta u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji i Ukrajini”, piše u izvještaju, prenosi RTCG.

Kako se navodi, posebno je upozoreno da su crnogorski šverceri hapšeni blizu obala Australije i Zapadne Afrike, što ukazuje na nove trendove.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register