'; ?>

BIRODI: Đukanović negativno prikazan na srpskim TV, Milatović marginalizovan

Objavljeno: 20.03.2023, 18:02h

Aktuelni predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović koji je u nedjelju kao prvoplasiran prošao u drugi krug predsjedničkih izbora, negativno je predstavljen na televizijama u Srbiji sa nacionalnom frekvencijom, dok je drugi kandidat, Jakov Mandić, “marginalizovan”, pokazalo je istraživanje Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), čiji je rezultat predstavljen danas u Beogradu.

Na osnovu praćenja Radio-Televizije Srbije, Pinka, Hepija, Prve i B92 od raspisivanje izbora 16. januara do početka izborne tišine, 17. marta, BIRODI navodi da je Đukanović, “povezivan sa antisrpstvom, negativnim odnosima prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kriminalom, korupcijom, dugom i nedemokratskom vlašću uz podršku Zapada”.

Uz Đukanovića najviše prostora je dato kandidatu koji nije pršao u drugi krug, Andriji Mandiću, predstavljenom na pozitivan način, kao “srpski kandidat” i kao kandidat koji insisitra na pomirenju na nivou Crne Gore, prenosi Beta.

Po istraživanju, na televizijama koje su negativno predstavile Đukanovića, a Mandića pozitivno, najzastupljeniji akteri su bili “provladini i pro desni analitičari koji u velikom broju slučajeva nisu imali ekspertizu u oblasti izbora”, dok su neki od njih bili aktivno uključeni u kampanje predsjedničkih kandidata u Crnoj Gori, a da to novinari nisu saopštili.

Ostali kandidati, kako navodi BIRODI, marginalizovani su, uključujući i Jakova Milatovića za koga pojedina istraživanja govore da ima veći potencijal za pobjedu Mila Đukanovića u drugom krugu.

BIRODI dodaje da je Milatoviću pripisivana “nesaradljivost oko zajedničkog kandidata i nespremnost da javno kaže da će podržati Mandića u drugom krugu”.

BIRODI je Regulatornom tijelu Srbije za elektronske medije (REM) preporučio da prije drugog izbornog krugu predsjedničkih izbora uspostavi monitoring izvještavanja, a to preporučuje i Agenciji za medije Crne Gore.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori održani su u nedjelju 19. marta, a građani Crne Gore u drugom krugu izbora 2. aprila odlučivaće između aktuelnog predsednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića (61) i lidera Pokreta “Evropa sad” Jakova Milatovića (37).

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register