Brzi test koji pokazuje stanje vašeg srca

by | mar 19, 2023 | Svaštara | 0 comments

“To je indirektni marker vašeg zdravlja”, rekla je medicinska saradnica NBC Newsa, ljekarka Natalie Azar, koja je pokazala jednostavan test, koji neki ljekari koriste kao pokazatelj dugovječnosti.

Test započinjete stojeći, sjednete prekrštenih nogu na pod, a zatim ponovo ustanete, objasnila je ljekarka Azar za Today.com, prenosi net.hr.

Studija iz 2012. je otkrila da je test ‘sjedni-ustani’ bio značajan pokazatelj mortaliteta kod učesnika između 51 i 80 godina. “Studija je otkrila da što je niži rezultat, postoji sedam puta veća vjerovatnoća da ćete umrijeti u narednih šest godina“, objašnjava Azar, ali ističe da su ljudi koji su postigli najniže rezultate u studiji bili najstariji, što znači da su imali i najveći rizik od smrti u narednih šest godina.

To ne znači da test nije legitiman ili da vam ne može reći ništa o vašem zdravlju čak i ako ste mlađi od 51 godine, rekla je Azar. “Kako starimo, provodimo vrijeme pričajući o kardiovaskularnom zdravlju i aerobnoj kondiciji, ali ravnoteža, fleksibilnost i agilnost su takođe veoma važni“, naglašava Azar.

Cilj je da pređete iz stajanja u sjedenje na podu i ponovno stojite bez ikakve pomoći ruku. Evo kako to napraviti: “Počnite stajati i dajte sebi 10 bodova, sjednite na pod prekršćenih nogu, ponovno ustanite, oduzmite bod svaki put kada koristite ruku, koljeno, podlakticu ili stranu noge da se pomognete. Ako možete sjedati i stajati bez asistencije, postigli ste savršenih 10. Ako uopšte niste mogli ustati, vaš rezultat je nula.

“Osam bodova ili više je ono što želite“, objašnjava Azar, ali ističe da postoji puno stvari koje test ne uzima u obzir. “Što ako ste u formi, ali ste se povrijedili?”

Test ne uzima u obzir povrede, tako da ili pričekajte dok se ne izliječite da biste probali test ili nemojte pretpostavljati da su vaši rezultati finalni, a sve to je mjerilo vašeg zdravlja.

“Test takođe ne uzima u obzir mišićno-skeletna ograničenja. Dakle, ako imate problema s pokretljivošću, vaš rezultat možda nikada neće dostići 10. To ne znači da niste zdravi i u formi”, objašnjava Azar.

Azar dodaje da ovaj test radi sve vrijeme i da njen lični rezultat nije uvijek savršen, iako je odličnog fizičkog zdravlja. Mnogo faktora može doći u igru. Ako, na primjer, niste dobro spavali ili vas bole leđa, dajte sebi malo lufta. Postoji čitava ljestvica od 10 bodova s razlogom.

“Ako ne postignete željeni rezultat, uzmite to s rezervom. Ne možete kontrolisati protok vremena ili starenje, ali možete donijeti odluku da date prioritet poboljšanju svoje kondicije“, objasnila je Azar.

0 Comments

Submit a Comment