Najbizarniji medicinskih slučajeva iz 2022.

Objavljeno: 16.03.2023, 07:09h

Deset izvještaja objavljenih 2022. govore o nizu čudnih, često i uznemirujućih medicinskih slučajeva koji su toliko jedinstveni da su ljekari osjetili potrebu da ih podijele sa drugima.

1. Čini se da crveni osip ‘puzi’

Muškarac (64) u Španiji razvio je osip od crvenih, talasastih linija na tijelu. S vremenom se činilo da su linije migrirale preko njegova tijela. Ispostavilo se da su linije zapravo valjkasti crvi koji su se migoljili ispod njegove kože. Srećom, muškarac je brzo dobio terapiju antiparazitskim lijekom ivermektinom i njegov je osip nestao.

2. Puknuta bešika povezana s herpes zosterom

Muškarac (77) s herpes zosterom trebao je operaciju nakon što je doživio neobičnu komplikaciju infekcije: njegova bešika se otvorila. U rijetkim slučajevima, herpes zoster može uzrokovati zadržavanje mokraće, pri čemu se mokraćni mjehur ne prazni dovoljno ili se uopšte ne prazni tokom mokrenja. Međutim, prema saznanjima autora izvještaja o slučaju, ovo je prvi slučaj pucanja nečije bešike zbog zadržavanja mokraće povezanog s herpesom.

3. Čudne bore koje dolaze i odlaze

Ruke mladog čovjeka postale su neobično naborane kad god bi ih uronio u vodu, a pokazalo se da je čudni simptom uzrokovan rijetkom bolešću. Uzrok bolesti, nazvane aquagenic syringeal acrokeratoderma, nije poznat, ali se smatra da bi mogla djelimično poticati od genetske mutacije i imati veze s abnormalnim znojnim žlijezdama.

4. Iznenadna vrtoglavica s rijetkim uzrokom

Žena je otišla ljekaru nakon što je iznenada osjetila jaku vrtoglavicu bez očitog razloga. Ljekari su pronašli mjehuriće vazduha zarobljene u uhu pacijentkinje, što bi se moglo očekivati da je doživjela neku vrstu traume glave, operaciju uha ili prelom temporalne kosti. Kako nije, ljekari su posumnjali da je njen neobičan slučaj uzrokovan spontanim puknućem membrane unutar uha.

5. Promukli glas uzrokovan gljivicama

Tokom mjeseci, muškarčev glas postajao je sve promukliji, a govor kreštav i škripav. Ljekari su otkrili da je uzrok njegove promuklosti gljivica Blastomyces dermatitidis koja raste u njegovom grkljanu, šupljini koja drži glasne žice.

Nastavak teksta poslije reklame

6. ‘Sindrom toksičnog squasha’

Žena je zbog žestokog pića završila u šoku, po život opasnom stanju u kojem se protok krvi u tijelu naglo smanjuje, a zbog nedostatka kiseonika može doći do povređivanja organa. Napravila je sebi piće od pasirane tikve (lagenaria siceraria), svjetlozelenog, inače blagog voća. Međutim, voće prirodno proizvodi hemikalije gorkog okusa zvane kukurbitacin, koje mogu imati toksične učinke ako se konzumiraju u velikim količinama. Komercijalno uzgojene tikve obično imaju nizak udio kukurbitacina, biohemijskih spojeva koje proizvode neke biljke, osobito članovi porodice bundeva i tikva, ali u ovom slučaju biljka je nakupila veliku količinu.

7. Povraćanje povezano s nepoznatim autoimunim poremećajem

Žena bi imala teške napade povraćanja pri kojima je ponekad povraćala više od 30 puta dnevno. Na bazi simptoma, ljekari su pacijentici dijagnosticirali “sindrom cikličkog povraćanja”, poremećaj kojeg karakterišu iznenadni napadi povraćanja isprekidani dugim periodima bez simptoma. Takođe su utvrdili da povraćanje uzrokuje autoimuni poremećaj, iako još uvijek utvrđuju kako.

8. ‘Izuzetno povećana’ masa pronađena u čovjekovim grudima

Inače zdrav mladi muškarac (22) je posjetio ljekara zbog zabrinjavajućeg upornog kašlja. Snimci su otkrile veliku masu dugu gotovo 17,2 centimetra koja je vrebala u desnoj polovini grudnog koša pacijenta. Biopsija je pokazala da masa nije kancerogena i ljekari su je uspješno uklonili operacijom.

9. Više od 50 baterija u ženinom crijevu

Ljekari su izvadili 50 baterija iz ženinih crijeva i želuca nakon što ih je progutala u očitoj namjeri da se samopovrijedi. Prije operacije, žena je već izbacila pet AA baterija u bolnici, čime je ukupan broj progutanih baterija porastao na 55. Nakon zahvata, oporavak je prošao bez problema.

10. Slučajno predoziranje kofeinom

Čovjek je umro od predoziranja kofeinom nakon što je slučajno popio nekoliko grama jakog kofeinskog praha, koji je sadržavao količinu kofeina ekvivalentnu količini od oko 200 šoljica kave. Smrtonosna doza dovela je do srčanog zastoja i čovjek je umro nakon što je dovezen u bolnicu. (Izvor: Vecernji.hr)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register