Čim se probudite – na vazduh!

by | mar 14, 2023 | Svaštara | 0 comments

Dr Endrju Huberman, profesor neurobiologije i oftalmologije na Stanford School of Medicine,  tvrdi da ono što radimo tokom dana utiče na to kako ćemo spavati tu noć, a budući da će dobar san promijeniti naš novi dan, ciklus će se tako prirodno nastaviti.

„Rano tokom jutra nivo kortizola najviše raste, a to nas razbuđuje i daje nam podsticaj, snagu i želju da se krećemo kroz dan“, kaže dr Huberman, prenosi Ordinacija.hr.

On dodaje da to, takođe, „pokreće i mjerač vremena u našem nervnom sistemu koji diktira kada će se izlučiti drugi hormon, melatonin, koji vas čini pospanim“.

Osim što pomaže u proizvodnji melatonina, sunčeva svjetlost pomaže našim tijelima i u proizvodnji serotonina, hormona koji nas čini srećnima. Mnogi ljekovi dizajnirani za pomoć kod depresije i anksioznosti pomažu tijelu u proizvodnji serotonina, tako da rano izlaganje Suncu takođe može da pomogne i u ublažavanju ovih simptoma. Svi znamo da vitamin D dobijamo i od Sunca, a to pomaže našem mozgu da bolje radi, kao i da nam kosti budu jake.

Kako ranojutarnji izlazak, od barem 30 minuta, koliko preporučuju stručnjaci, učiniti dijelom jutarnje rutine?

Pokušajte da, kada je lijepo vreme, doručkujete na terasi, uživate u jutarnjoj kafi na suncu ili čitate knjigu u parku. Ili jednostavno prošetajte uz slušanje omiljene muzike. Ako ikako možete jutarnje vježbanje “preselite“ iz teretane ili svog doma, jer jutarnja šetnja ili trčanje su izvrstan način da se dodatno pokrenete, ali tu su i neke druge alternativne mogućnosti vježbanja na jutarnjoj svjetlosti ili šetanje psa.

„Kako ćete započeti dan na otvorenom potpuno je svejedno, samo izađite, jer zdravstvene dobrobiti su neizmjerne“, kaže dr Huberman.

0 Comments

Submit a Comment