Alkohol u trudnoći mijenja lice djeteta

Objavljeno: 13.03.2023, 08:21h

Samo jedna čaša vina nedjeljno tokom trudnoće povezana je s trajnim promjenama u crtama dječjeg lica, a pretpostavlja se i u njegovim kognitivnim sposobnostima, piše Science Alert, pozivajući se na istraživanje holandskih naučnika.

Naučnici su proučavali 200 osobina lica više od 5600 djece školske dobi koristeći 3D slike i algoritam dubokog učenja. Pronašli su razlike između crta lica djece čije su majke pile alkohol tokom trudnoće i onih čije majke nisu pile.

Prenatalna izloženost alkoholu bila je povezana s bradama koje su više stršale u poređenju s djecom majki koje uopšte nijesu pile tokom trudnoće.

Izloženost alkoholu bila je povezana s kraćim nosom koji je malo okrenut prema gore i blagom regresijom regije ispod očiju.

Što su majke tokom trudnoće konzumirale više alkohola, promjene na licu su bile izraženije.

Face changes in children

Naučnici su otkrili i da učinak slabi s godinama, a promjene na licu u grupi trinestogodišnjaka bile su manje izražene od onih u grupi devetogodišnjaka.

Smatra se da prekomjerno pijenje u trudnoći uzrokuje ono što je poznato kao fetalni poremećaj alkoholnog spektra, s karakterističnim promjenama na bebinom licu, kognitivnim sposobnostima i ponašanju.

“Izloženost djeteta alkoholu prije rođenja može imati značajne negativne učinke na njegov zdravstveni razvoj, a ako majka redovno pije velike količine, to može rezultirati poremećajem fetalnog alkoholnog spektra, što se odražava na djetetovom licu”, rekao je Genadi Roščupkin, epidemiolog u Erasmus Medical Centeru koji je vodio istraživanje.

Bebe s ovim sindromom obično imaju vrlo tanku gornju usnu, glatku kožu između nosa i gornje usne (filtrum), manje oči i okrenut nos. Često imaju problema s koncentracijom, zadacima pamćenja, školskim obvezama i druženjem, piše Science Alert.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register