Konferencija o arhitektici Kani Radević

Objavljeno: 28.02.2023, 09:27h

Jedna od govornica na konferenciji biće Sonja Dragović, istraživačica u oblasti urbanizma, doktorantkinja na Univerzitetskom institutu u Lisabonu i članica grupe KANA/ko ako ne arhitekt

Godišnja konferencija o ženama u dizajnu i arhitekturi, koju na prestižnom američkom Univerzitetu Prinston organizuju od 2017. godine, posvećena je životu i radu važnih arhitektica čije su priče nedovoljno istražene i opisane. Svetlana Kana Radević jedna je od njih. Konferencija o njoj biće održana krajem ove sedmice, 2. i 3. marta, na Univerzitetu Prinson u Nju Džerziju.

Prenos uživo biće dostupan na internet stranici događaja, https://wda.princeton.edu/, gdje je objavljen i detaljan program.

Kako stoji u najavi konferencije, rad Svetlane Kane Radević povezao je lokalne graditeljske tradicije i materijale sa globalizovanim tokovima modernizma, oslanjao se na kompleksne geopolitičke i društvene okolnosti svog vremena, i doprinio izgradnji progresivne javne sfere u okviru jugoslovenske socijalističke države.

Organizatori u najavi takođe podsjećaju međunarodnu publiku da je Svetlana Kana Radević 1968. godine, sa 29 godina, postala najmlađa i jedina žena koja je dobila Državnu jugoslovensku Borbinu nagradu za arhitekturu, za projekat hotela “Podgorica”.

Navode i druge njene istaknute projekte – Autobusku stanicu u Podgorici, stambenu zgradu u Petrovcu i Spomenik palim borcima Lješanske nahije na Barutani, kao i to da ovi radovi izražavaju posvećenost Svetlane Kane Radević stvaranju simbioze između građanske angažovanosti i kreiranja pejzaža, kroz korišćenje lokalnih materijala, smjelih formi i izdašnih proporcija.

Razvila je međunarodnu praksu i karijeru i, osim u Jugoslaviji, radila u Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu, Francuskoj i Rusiji.

Pitanja koja ova konferencija postavlja tiču se nedovoljno istraženih aspekata života i rada Svetane Kane Radević, ali i toga šta arhitektonska profesija danas može da nauči iz njenog iskustva, naročito o ulozi arhitekture u vremenima društvene i političke transformacije.

Jedna od govornica na konferenciji biće Sonja Dragović, istraživačica u oblasti urbanizma, doktorantkinja na Univerzitetskom institutu u Lisabonu i članica grupe KANA/ko ako ne arhitekt. Osim nje, učesnica iz Crne Gore biće i filozofkinja i feministička i mirovna aktivistkinja Paula Petričević. Više o ostalim učesnicama i učesnicima konferencije možete saznati na zvaničnoj web stranici: https://wda.princeton.edu/.

Javlja: KANA/ko ako ne arhitekt?

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register